Boxiao Pan Foto: ROLF ANDERSSON

KRÖNIKA: Bland unga har golare inga polare - fortfarande

Lokalpolisen Boxiao ”Bosse” Pan berättar här om något han själv upplevde som ung. Något som fortfarande lever kvar.

  • Publicerad 12:00, 17 nov 2017

En mörk onsdagskväll jobbar jag över några timmar för att hinna med ett sista förhör. Framför mig sitter en 13-årig pojke med ljusbrunt hår och snälla blåa ögon. Han är här för att han blivit utsatt för brott. Han behåller luvan uppdragen och gömmer huvudet och tuggar lite nervöst på sladden till sina hörlurar.

Pojken börjar berätta om vad som hänt men så fort det kommer till de viktiga detaljerna blir han osäker.
Jag frågar honom om han är rädd för hämndaktioner men han svarar nej. Jag frågar om det är för att han inte vill ses som en som skvallrar till polisen. ”Ja, man golar ju inte, för golare har inga polare”. Min omedelbara reaktion blir ett stelt fnissande skratt. Vi tar en paus i förhöret och han och jag hamnar i en intressant diskussion.

”Hade du velat att dina kompisar skulle ha pratat med polisen för att hjälpa dig?” frågar jag pojken.

”Ja”, svarar han

”Hade du blivit sur på dina kompisar om de inte ställde upp för dig?”

”Ja.”

”Så du hade blivit sur om dina kompisar inte ’golade’ för din skull?”

”Men det är inte samma sak”, svarar han och skrattar.

”Jo, det är precis samma sak förutom att det gynnar dig”, säger jag och skrattar tillbaka.

Han himlar med ögonen och svarar med den karaktäristiska tonårsreaktionen ”men ååh …”.

”Du vet att det är olagligt att inte säga sanningen i en rättegång, va?”

”Ja.”

”Skulle du tvinga din kompis att begå brott genom att inte vittna mot dig om du gjort något dumt?”

”Njaa”, svarar han och tuggar på sin hörlurssladd.

”Är jag jobbig nu”, frågar jag.

”Ja”, svarar han och vi skrattar.

Citatet ”golare har inga polare” är allmänt känt hos ungdomar och mer utbrett än vad många tror. Vem vinner egentligen på denna inställning? De som utsätts för brott eller de som begår brott? Svaret är självklart.

Om jag vet att jag inte har gjort något fel kan alla få ”gola” hur mycket de vill. Om jag vet att jag har gjort fel, då får jag stå för mitt misstag och ta ansvar. Om alla tog ansvar för sitt agerande så skulle ingen behöva ljuga eller undanhålla något. Då skulle rättssystemet vara så starkt att det inte ens skulle behövas.

Jag avslutar förhöret. Jag hade gärna fortsatt att diskutera men jag har dragit över tiden och alla är hungriga. Vi skakar hand och skrattar en gång till. Jag hoppas att jag genom mitt ifrågasättande fick honom att fundera en gång extra och delar detta med sina kompisar. Jag hoppas att jag får träffa honom igen någon gång och se om någonting ändrats.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hur bra koll har du på Norrorts matkarta?

Nyheter Klarar du 10 av 10? En drös med nya matställen har öppnar i Norrort under det senaste året, men hur bra koll har du egentligen på matställen och mer därtill på hemmaplan?fredag 16/3 15:44

Prisad lärare: "Samhället borde ha mer respekt för yrket"

Nyheter Får fint pris för sitt undervisningssätt Henrik Mickos är gymnasieläraren som är doktor i kemi och som vill göra kemin mer verklig för eleverna. Nu har han tilldelats ett lärarpris för sitt sätt att undervisa.fredag 16/3 15:13