Lisa Halldén, reporter Foto: Jonas Månsson

KRÖNIKA: Visst ger live-kultur speciella minnen

  • Publicerad 10:07, 2 feb 2018

Kultur för barn kan ju göra just sådant – ta dem någon helt annanstans och etablera minnen för livet.

Denna vecka fick jag den stora förmånen att träffa Lufsen. Ett himla lyxigt jobb!

Första gången jag hörde talas om henom var för fyra år sedan. Min son kom hem från sin förskola och berättade att han tillsammans med en mycket oklar figur rott ett vikingaskepp till Birka.

Jag kan inte säga att helt förstod vad som hänt, men det var i alla fall väldigt tydligt att det var något stort. Legenden om Lufsen var etablerad i vårt hem.

Kultur för barn kan ju göra just sådant – ta dem någon helt annanstans och etablera minnen för livet. Böcker, musik och tv-program som vi läst, lyssnat på och sett som barn har ofta en alldeles särskild plats i våra hjärtan.

Men allra störst intryck gör ofta den kultur som utspelar sig mitt framför oss, precis just nu – och det gäller både barn och vuxna. Visst är vi väl många som varit på en konsert och fått en helt annan upplevelse än vad det gav att lyssna på samma musik hemma i soffan.

Samma sak är det förstås med teater. När Kultur i skolan spelar sin föreställning om Lufsen så sker det tillsammans med just den klassen som är med, just där och då. Det ger alldeles särskilda minnen.

Och det är minnen som delas av en hel generation Ekeröbor. I cirka 15 år har föreställningen spelats för barn i kommunen och de första årskullarna har hunnit ta studenten.

I år skapar föreställningen minnen hos nya barn. Några av dem möter du i denna veckas nummer av Mälarö Tidning.

Veckans känsla:

Ibland känns det som vår. Och nästa stund är det slask och kyla. Men nu har vi i alla fall tagit oss in i februari. Det finns hopp om livet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pressbyrån tackar nej till förlängt kontrakt

Nyheter På onsdagen stod det klart att Pressbyrån kunde vara kvar på Drottningholm fram till årsskiftet. Tack men nej tack, sade Pressbyrån.torsdag 22/2 16:04

Hennes åsikt går mot strömmen

Nyheter En klar majoritet av kommunborna är nöjda med återvinningsstationerna i Ekerö. Det visar en undersökning som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) låtit göra. Men Stenhamrabon Solveig Löfgren...torsdag 22/2 14:28

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter