Här, ovanför Åhléns, kommer man att kunna kika in i Kulturskolans dramasal i framtiden, enligt Birthe Andersson, enhetschef för Kulturskolan i Bromma och Hässelby-Vällingby. Till höger: Camilla Luterkort, biträdande enhetschef. Foto: Mikael Andersson

Kulturskolan får ny jättelokal i Vällingby

1 000 barn i veckan på 950 kvadratmeter. Kulturskolan får nya lokaler – mitt i Vällingby city. Det innebär specialsalar och bredare kursutbud för eleverna.

  • Publicerad 16:37, 11 apr 2016

Det kommer att bli helt fantastiskt!

På andra våningen ovanför Åhléns i Vällingby city finns lokaler som idag inte används. Här är tanken att Kulturskolan ska flytta in. Förhoppningsvis redan vid årsskiftet, om Birthe Andersson, enhetschef för Kulturskolan i Bromma och Hässelby-Välllingby, får önska.

– Vi kommer att kunna ha riktiga salar för bild, dans, teater och orkesterverksamhet. Det kommer att bli helt fantastiskt! säger Birthe Andersson.

Verksamheten i Hässelby gård blir kvar

Kulturskolan i Hässelby-Vällingby har idag en del egna lokaler i Hässelby gård med dans, teater, musikmix för de yngre och bild. Det kommer att fortsätta som det är idag.

Resten av verksamheten är utspridd över hela stadsdelen i olika skolor, på fritidsgårdar, i Trappan Annexet och på Nälsta gård.

– Det leder ofta till byten av lokaler och dagar, eftersom de vi hyr av måste prioritera sin egen verksamhet. Vissa skolor är också svåra att ta dig till. Vällingby är en knutpunkt för både bussar och tunnelbanan och gör att vi blir mer tillgängliga för hela området, säger Birthe Andersson.

Alla ämnen och nivåer

I dag saknar man bland annat tillgång till en sal där en hel orkester får plats. De elever som vill delta i orkesterverksamhet får åka till Brommaplan, enhetens knutpunkt som tar emot runt 1 400 elever i veckan. Där erbjuder Kulturskolan alla sina ämnen, på både grundläggande och avancerad nivå i anpassade lokaler. Planen är att det ska bli likadant i Vällingby.

– Vi jobbar mycket med biblioteken och hoppas på samarbeten med Stadsteatern i Vällingby, till exempel när våra elever ska ha dansföreställningar, säger Birthe Andersson.

Inflytt vid årsskiftet?

I morgon ska Kulturnämnden fatta beslut om att gå vidare med planen och sedan hoppas man på ett genomförandebeslut innan sommaren. Om allt går vägen kan Kulturskolan flytta in i Vällingby city runt årsskiftet 2016/2017.

– Vällingby är en jättehäftig plats med mycket kultur och vi bidrar med praktiskt utövande för barn och unga. Vi kommer att kunna ta emot cirka 1 000 elever i veckan här, säger Birthe Andersson.

Kan flytta in till årsskiftet

Kulturskolan i Vällingby kommer att kunna ta emot runt 1 000 elever i veckan i de nya lokalerna.

Här kommer att finnas bildsal, dramasal, en helt ny danssal och orkesterverksamhet – något som idag saknas i stadsdelen.

Inom ett par år ska lokalerna i Bromma rivas, när Brommaplan byggs om. Då kan eventuellt en del av verksamheten tillfälligt flytta till Vällingby.

Förhoppningen är att kunna flytta in till årsskiftet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Härligt! Här händer helgens halabaloo!

Nyheter ✓Simhallsinvigning ✓Skridskoåkning ✓Konstutställning Ta de första simtagen i Åkeshovs simhall, snör på dig grillorna eller gå och se en match. För den som känner för det går det att ha en riktigt aktiv helg i Västerort och Järfälla.fredag 19/1 21:32

Framtidspepp för ensamkommande ungdomar

Nyheter Vuxna mentorer efterlyses I vår drar en ny satsning igång i Hässelby-Vällingby där ensamkommande ungdomar ska få stöd på vägen mot jobb eller plugg av mentorer.fredag 19/1 11:51