140 meter. Socialdemokraternas höghusförslag i Marieberg, som presenterades i slutet av förra året, varav det högsta skulle sträcka sig 140 meter upp i luften. DN-skrapan är 84 meter hög. Foto: S-kansliet/Stadshuset

Kungsholmarna: Bygg högre hus

Drygt 4 av 10 Kungsholmsbor är positiva till fler bostadshus högre än femton våningar. 35 procent är emot. Det visar svaren från Innerstadspanelen.     – De som är negativa är ofta mer högljudda och protesterar, och det kan ge intrycket av att de är fler, säger Paul Alarcón, omvärldsanalytiker på United Minds.


Vårt Kungsholmen och United Minds enkätundersökning ställd till Innerstadspanelen visar att osäkerheten om vad man anser om nybyggda hus högre än 15 våningar är markant.
Hela 19 procent av de tillfrågade Kungsholmsborna tycker varken eller då det kommer till sådana byggen. Av dem som har en tydlig åsikt visar dock statistiken att det är fler som ger tummen upp än tummen ner. 42 procent anser att fler höghus bör byggas i Stockholms innerstad.
– Jag är inte så förvånad att det är fler som är positiva än negativa. En majoritet av Kungsholmsborna vill att staden ska växa och att fler bostäder ska byggas. De som är negativa är ofta mer högljudda och protesterar, och det kan ge intrycket av att de är fler, säger Paul Alarcón, omvärldsanalytiker på United Minds.
22 våningar bostäder
Frågan är aktuell för oss på Kungsholmen. I höst kommer exploateringskontoret att presentera sin idé för fler höga hus i Marieberg.
Socialdemokraterna har redan gått hårt ut och vill se inslag av fler skyskrapor med ett 140 meter högt bostadshus fördelat på 45 våningar som kronjuvel. Också stadsbyggnadsnämndens ordförande Regina Kevius (M) är varm förespråkare av att bygga på höjden.  
– En storstad ska ha puls. Vi har lovat att bygga mycket bostäder, och när vi inte bygger på bredden måste vi bygga på höjden. Men det är viktigt att de höghus vi bygger är snygga och innehåller bostäder. 22 våningar bostäder är mer efterfrågat än 22 våningar kontor, säger Regina Kevius som är en aning överraskad över enkätresultatet: 
– Jag är lite förvånad för de som är positiva hör inte av sig till oss politiker. När det är samråd är det de som är missnöjda som kommer, säger hon.
Även i de andra stadsdelarna gillar man tanken på fler nya höghus. Främsta förespråkarna finns hos våra grannar i Vasastan där mer än varannan säger sig vara positiv.

En metropol
– Även om höghus alldeles tydligt är en fråga som delar stockholmarna, är nog önskan om fler höghus rätt stockholmsk. Stockholmarna vill gärna att Stockholm ska vara en storstad som jämförs med internationella metropoler och inte i första hand med Göteborg. Utan en stadssiluett med höghus är det svårt att kvala in som storstad, tillsammans med behovet av bostäder i Stockholm bidrar nog det till att så många är positiva, säger Paul Alarcón.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00