SOCIALTJÄNST. Nyanlända får pengar i form av lån istället för bidrag hädanefter. Foto: Mostphotos

Lån istället för bidrag till nyanlända

Moderaterna låter nyanlända söka lån istället för bidrag, i syfte att förstärka arbetslinjen. Ökad skuldsättning är dåligt för integrationen, enligt Vänsterpartiet.

  • Publicerad 08:56, 5 apr 2018

Migrationsverket betalar ut dagersättning i förskott. När den tar slut för nyanlända kan de få etableringsersättning från Försäkringskassan. Etableringsersättningen betalas ut först i slutet av månaden och därför uppstår ett glapp i de nyanländas ekonomi, om de saknar egen inkomst.

Tidigare har de nyanlända kunnat söka bidrag hos kommunen för denna mellanperiod. Sedan i tisdags får de istället söka lån.

En individuell prövning görs och för de som beviljas lån tar man fram en avbetalningsplan.

Under 2017 betalade kommunen ut omkring 580 000 kronor i glappersättning, enligt Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

– Nyanlända ska mötas av verktyg för att bli självförsörjande, inte av bidrag utan krav på motprestation, säger hon i ett pressmeddelande.

Förändringen är ett sätt att förstärka arbetslinjen "redan från dag ett", enligt Josefin Malmqvist:

– Det ska alltid löna sig att arbeta, även för nyanlända, säger hon.

Oppositionsrådet Jesper Wiklund (V) är kritisk till förändringen.

– Vi tror att ökad skuldsättning är ett riktigt dåligt sätt att integrera människor i samhället på, oavsett var man är född och hur länge man har varit i landet, kommenterar han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Ingen oro för mystisk bidöd

Nyheter I Ekerö kommun har ovanligt många bin dött i år. Vi ringde runt till Västerorts biodlare för att se om de märkt av någon mystisk bidöd i år.tisdag 24/4 12:59

Sumpanlärare åker till FN

Nyheter En tre veckors FN-konferens blir fortbildning för huvudskyddsombudet Johan Bäck. Även i Sundbyberg skulle dialogen kunna bli bättre om skolorna. – Vi upplever ju att skolan blir ett slagträ i den...tisdag 24/4 8:33

Silva drömmålade för Gnaget

Sport FOTBOLL. Inbytt, direkt målskytt via ett drömmål – men sedan skadad och utbytt. Det var tvära kast i Stefan Silvas debut för AIK i allsvenskan. Efter fyra matcher utan speltid med de svartgula fick...måndag 23/4 11:00