Bromma sjukhus ska säljas till en privat aktör. Foto: Karoline Montero Araya

Landstinget vill sälja Bromma sjukhus och Serafen

Bromma sjukhus ska säljas. Det föreslår landstingets i sitt planeringsunderlag inför nästa år. Två fastigheter till kan säljas.

  • Publicerad 11:15, 17 mar 2017

Landstingsdirektören Malin Frenning presenterar i dag sitt planeringsunderlag inför budgeten 2018 och fram till 2021.

Beskedet är tydligt. Det är strama tyglar som gäller.

Trots att befolkningen växer i länet så blir de ökande skatteintäkterna lägre än tidigare prognostiserat.

Bland åtgärderna som landstingsdirektören nu föreslår finns mindre administration och minskad investeringsbudget framåt.

Landstingsdirektören föreslår också försäljning av ett antal fastigheter; Bromma sjukhus , äldreboendet Serafen samt delar av kvarteret Grimman på Södermalm där Maria sjukhus ligger.

Jättesatsning på Bromma sjukhus – fördubblar kapaciteten

– Vi har räknat på vad vi behöver och kommit fram till det här, säger Malin Frenning.

Hur mycket en försäljning av de tre fastigheterna kan inbringa framgår inte av underlaget och Malin Frenning har ingen siffra.

Det är privata Stockholms sjukhem som bedriver vård i Bromma sjukhus i dag. De hyr i dag lokalerna av landstinget.

Förslaget innebär att den tidigare planerade utbyggnaden av Bromma sjukhus prioriterats bort.

Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i landstinget, är kritisk till försäljningsförslaget av Bromma sjukhus.

– Om man säljer till någon annan har Stockholms sjukhem besittningsrätt tills hyresavtalet går ut. Därefter finns inga garantier. Jag tycker att det bästa vore att titta på direktförsäljning till Stockholms sjukhem, till ett marknadsmässigt pris, säger han.

Malin Frenning föreslår även att landstingshuset görs om till en så kallad marknadsfastighet vilket gör nya möjligheter att sälja eller utveckla fastigheten.

De hör förslagen, liksom hela planeringsunderlaget, ska nu ut på remiss. Budgeten för 2018 beslutas av landstingsfullmäktige den 13-14 juni.

Vård för äldre

Brommageriatriken har 129 vårdplatser för akutgeriatrisk vård och rehabilitering för äldre som bor i Hässelby/Vällingby, Bromma, Spånga/Tensta och Kista/Rinkeby stadsdelar samt Ekerö kommun.

I verksamheten ingår även Minnesmottagningen som utför demensutredningar och Rehabcentrum Bromma som erbjuder rehabiltiering till patienter i alla åldrar på mottagning och i hemmet. Rehabcentrum Bromma har även tre neuroteam knutet till verksamheten.

Källa: Stockholmssjukhem.se

Bromma sjukhus. Foto: Stockholms sjukhem

Malin Frenning, landstingsdirektör. Foto: SLL

Nya tider för Bromma sjukhus. Äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) presenterade nya jättesatsningen på Bromma sjukhus i januari i år och passade på att ställa lite frågor till patienten Ebba Modin från Spånga. Nu ser det ut som sjukhuset ska säljas. Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.