BESLUTET. Länsstyrelsen beslöt på torsdagen att säga ja till detaljplanen för Råstasjön. Foto: Leif Oldenburg

Länsstyrelsen sa ja till husbyggen vid Råstasjön

Länsstyrelsen sa på torsdagen ja till detaljplanen för Råstasjöns östra del. Det betyder att Solna stad har fått klartecken att gå vidare med projekteringen av 600-700 nya bostäder. Men kampen om Råstasjön är inte över.

– Självklart kommer vi överklaga beslutet, säger Ann Häggmark Bell i nätverket Rädda Råstasjön.

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Statens Geotekniska Institut har inkommit med yttranden där man har ifrågasatt Solna stads byggplaner. Ann Häggmark Bell är förvånad över länsstyrelsens beslut.

– Jag trodde nog att det lutade åt oss. Vi hade alla goda krafter på vår sida. Men länsstyrelsen har fattat märkliga beslut tidigare och blivit överkörda i högre instanser, säger Ann Häggmark Bell.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk är nöjd med länsstyrelsens utslag.

– Beslutet visar att vi har gjort en bra avvägning mellan naturvärden och bebyggelse. Den del av marken där husen planeras saknar naturvärde, säger han.

För stadens del har det ingen betydelse om beslutet överklagas, menar Pehr Granfalk.

– Vi har ingenting med detaljplanen att göra längre. Den ligger på helt andra instanser. Nu fokuserar vi på naturreservatet.

Vid det senaste fullmäktigesammanträdet i Solna stad tog frågan om Råstasjöns framtid en oväntad vändning när planerna på ett naturreservat skickades tillbaka till förvaltningen. V, S och MP fick då igenom en skrivning om att frågan om ett naturreservat ska utredas innan kommunen går vidare med byggplanerna.

Det är oklart vilka konsekvenser beslutet i fullmäktige kan få. Oppositionen hoppas att frågan om Råstasjön kan hamna på fullmäktiges bord ännu en gång – nu med ny majoritet än när beslutet om detaljplanen togs i somras.

Drygt 22 000 personer har skrivit på en protestlista mot de planerade husbyggena.

– Sista ordet är inte sagt. Det här kommer att reta upp folk ordentligt. De styrande i stadshuset uppför sig som självmordspiloter, säger Ann Häggmark Bell

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.