Lärarna. Eva Mauritzson och Emma Swanberg tycker att de ser en annan bild av ensamkommande ungdomar. Foto: Daniel Cannervik

Lärarna är trötta på fördomar om deras elever

Lärarna Emma Swanberg och Eva Mauritzson jobbar mycket med ensamkommande elever – och de är trötta på negativa fördomar.

  • Publicerad 14:11, 17 mar 2017

Det som är avvikande från normen blir man gärna rädd för.

På Tappströmsskolan finns ett tiotal elever som kommit till kommunen som ensamkommande. Ytterligare några anlände med sina familjer. Men omgivningens bild av ensamkommande ungdomar är inte alltid så positiv, menar lärarna Emma Swanberg och Eva Mauritzson som på olika sätt jobbar väldigt nära Tappens elever med flyktingbakgrund.

Nu har de tröttnat på fördomarna. De menar att de ser en helt annan bild.

– Känslan man får av många visar så tydligt att det bara är sådant de läser om på nätet. Att det är en grupp som bara är problem, men jag ser ju inte det, säger Emma Swanberg och fortsätter.

LÄS ÄVEN: Han utvisas till landet han lämnade som femåring

– Vi har elever som har varit i Sverige i mindre än ett och ett halvt år och som har betyg i alla ämnen. De är otroligt ambitiösa.

En vanligt förekommande fråga handlar om ensamkommande flyktingkillars syn på kvinnor och sexualitet.

– Jag får ibland frågan om de respekterar mig som kvinna. Men om det är några elever som respekterar mig som kvinna, eller som människa överhuvudtaget, så är det de här killarna. De är så otroligt omtänksamma och vänliga. Det är ju den sidan vi ser, då blir det så orättvist, säger Emma Swanberg.

Häromdagen fick kollegan Eva Mauritzson höra av en elev att alla ensamkommande som kommer från Afghanistan ljuger om sin ålder.

– Jaha, och var kom det ifrån? Det är bara att titta på våra killar här, de beter sig faktiskt inte som 18-åringar, säger hon.

De två lärarna menar att allt bara handlar om okunskap.

– Det som är avvikande från normen blir man gärna rädd för. Men om man tar sig en stund och pratar med någon som har ett annat språk än en själv, då blir det ju en person, säger Eva Mauritzson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Förberedde mord – nu häktas mannen

Nyheter Greps i centrum På tisdagsmorgonen greps en Mälaröbo. Mannen ska ha förberett ett mord. Under fredagen togs beslut om häktning.fredag 20/4 15:00

Ny odlingstjänst för tidspressade

Nyheter Kolonilotten möter matkassen. Så kan man sammanfatta en ny företagsidé som tar form på Färingsö.fredag 20/4 11:01

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter