Minus. Många förvaltningar går med förlust inom Region Uppsala. Foto: Mostphotos/Agneta Forssen

Lasarettet plus – Ackis jätteminus

I veckan presenterades de preliminära bokslutssiffrorna vid regionstyrelsens sammanträde. Flera förvaltningar gör ett minusresultat jämfört med budget. Men räknar med plus ändå.

  • Publicerad 14:12, 23 jan 2018

Det största minuset finns på Akademiska sjukhuset, som beräknas göra ett resultat på minus 205 miljoner kronor. Enligt Region Uppsala beror tappet främst på högre kostnader för löner och inhyrd personal samt ökade kostnader för bland annat medicinskt material och köpt vård.

Också primärvården gör ett minusresultat på minus 30 miljoner kronor. Även Kollektivtrafikförvaltningen minus 19 miljoner kronor.

Men trots stora minusresultat räknar Region Uppsala gå med plus.

På plussidan finns framför allt finansförvaltningen, som gör ett bättre resultat jämfört med budget, bland annat därför att skatteintäkterna och statsbidragen blivit större än förväntat. Några förvaltningar gör positiva resultat. Regionkontoret (plus 30 miljoner kronor), Lasarettet i Enköping (plus 12 miljoner kronor) och Folktandvården (plus 4 miljoner kronor). Kulturnämnden gör ett nollresultat.

Det sammanlagda resultatet för Region Uppsala uppgår till plus 235 miljoner kronor, vilket är något bättre än det budgeterade överskottet på 200 miljoner kronor.

Regionstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) är inte nöjd med siffrorna.

– Det är oroväckande att flera av verksamheterna går med underskott, samtidigt som vi har problem med väntetider, säger Börje Wennberg.

Regionrådet och Enköpingsbon Johan Örjes (C) skyller underskottet på socialdemokratin.

– Nu är det inte bara Akademiska sjukhuset som gör underskott, utan även bland annat Primärvården, Kollektivtrafikförvaltningen och Fastighets och service gör mångmiljon underskott. Det visar att Socialdemokraterna tappat kontrollen över ekonomin, Sedan delårsrapporten som behandlades i fullmäktige i november har resultatet försämrats med 115 miljoner kronor, säger Johan Örjes.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Långa väntetider för att förnya pass – "var ute i god tid".

Nyheter Nästa lediga tid i Enköping för att förnya sitt pass är i slutet av april. – Det är bra att vara ute i god tid, säger Johan Sedin på Enköpingspolisen.fredag 23/2 10:31

Fyrverkeri-reglerna skärps i Enköping

Nyheter Reglerna för fyrverkeripjäser under nyår, påsk och valborg stramas åt. Tekniska nämnden föreslår att kommunen antar länets tuffaste regler kring användande av pyrotekniska varor.fredag 23/2 9:32