Lattjolajban-scifins moder bor i Hässelby

På tuben till och från hemmet i Hässelby sitter Jenny Hannula och ritar seriefigurer. I sitt senaste projekt ritar hon för klimatmötet i Paris.

Mitt bidrag handlar främst om bilismen. Det är lite vardagsklimatångest.

Vad tecknar du nu?

– I kampanjen #serierförklimatet är jag med och tecknar inför klimatförhandlingarna i Paris tillsammans med 32 andra svenska serietecknare. Mitt bidrag handlar främst om bilismen. Det är lite vardagsklimatångest.

När får du dina idéer?

– Jag ritar mycket på tåget till och från Hässelby. Jag sitter på tåget 60 minuter varje dag och det känns bättre att göra något konstruktivt av tiden. Som att teckna idéer till mina serier. Ibland ser jag människor med cool stil och man bara ”wow”, då kan de dyka upp senare i serierna.

Hur gör du sen?

– Först gör jag ett bildmanus för att få ut rutorna och se vilken dialog jag vill ha. Sedan scannar jag in det i datorn och färglägger.

Vad handlar din serie Spejs om?

– Min serie Spejs är en som jag brukar säga ”lattjolajban-scifi” med kvinnliga huvudroller som gör roliga grejer. Det handlar om ett gäng prisjägare som tar jobben ingen annan vill ta. I serierna jag gjort innan har det varit väldigt mycket manliga karaktärer och jag kände, ”nu får det vara nog”. Det var lite av en utmaning först.

Berätta om dina örhängen?

– Mina örhängen har jag gjort själv. De föreställer Ragna, huvudkaraktären i Spejs. Jag brukar stå på Stockholms internationella seriefestival och loppisar och sälja material från mina serier. Rollen som serietecknare kan vara ensam. Men på festivalerna träffar jag andra serietecknare och får feedback.

Jenny Hannula

Ålder: 32.

Bor: Hässelby.

Familj: Sambo och katterna Sebbe och Nogge.

Aktuell med: Kampanjen #serierförklimatet samt egna serien SPEJS.

Jobbar på: Spelföretaget King som utvecklare

Egna seriefavoriter: Johan Wanloo, Ellen Ekman (Lilla Berlin) och Natalia Batista (”Mjau!”, ”A Song for Elise”, m fl).

Blogg: the.jennula.com

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

DEBATT. Rouzbeh Djalaie: "Många av killarna som dödar och dödas har jag träffat"

Debatt Rouzbeh Djalaie har gjort journalistik i Stockholms förorter i mer än 10 år. På DirektPress och för Sveriges Radio. Nu ser han killar han intervjuat dödas på gatorna och han efterlyser handling.tisdag 22/8 16:30

Nyanlända familjer ofrivilligt på plats – i Råcksta sjukhem

Nyheter Staden om dilemmat: "Kan upplevas lite stelbent" Familjen höll på att etablera sig i Avesta där pappa Shabal fått jobb på en pizzeria. Men glädjen över uppehållstillståndet förbyttes snabbt i en frustration när de anvisades till två små ettor – i...tisdag 22/8 16:24