Legendarisk docka möter nya barn

I ett drygt decennium har den lilla dockan Lufsen besökt kommunens yngsta skolbarn. Och fortfarande är den magisk. – Hen är ovanlig, säger förstaklassaren Celeste.

  • Publicerad 10:49, 2 feb 2018

Lufsen ger avtryck.

Lufsen, Lufsen, vad är det för en figur? Är det en människa eller kanske djur?

Om du har träffat ett barn i förskoleklass, klass ett eller klass två de senaste 15 åren har du säkert hört sången.

– Från början trodde vi att vi skulle hålla på något år. Men sen blev det så populärt så vi fortsatte, berättar Ewa Lindberg.

Hon är dramapedagog och är en av de fyra pedagoger på Ekerös Kulturskola som åker runt med Lufsen till alla skolor i kommunen.

Sagan som de berättar om den lilla marionettdockan utspelar sig på Drottningholm och på Birka i föreställningarna som riktas till förskoleklass och klass ett.

I klass två hamnar Lufsen i Stenbrottet i Stenhamra. Från början var det meningen att den sagan skulle ske utan Lufsen, men efter att ha provat behövde de plocka in dockan igen.

– Det blev sådan besvikelse! Det var katastrof. Så då förstod vi att det inte har med ålder att göra, utan det är något magiskt, säger Ewa Lindberg.

Musik- och rytmikpedagogen Klara Valkare berättar att hon ibland träffar lärare som minns Lufsen från sina egna skolår.

– Lufsen ger avtryck, säger hon.

VAD Lufsen är vet ingen riktigt. Figuren är både pojke eller flicka, menar barnen som Mälarö Tidning pratar med. De tror att hen kan vara en säl, en orm eller en dromedar. Men riktigt säkra är de inte.

– Hen är ovanlig, säger Celeste.

– Och rolig. Mest rolig, säger Tea.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pressbyrån tackar nej till förlängt kontrakt

Nyheter På onsdagen stod det klart att Pressbyrån kunde vara kvar på Drottningholm fram till årsskiftet. Tack men nej tack, sade Pressbyrån.torsdag 22/2 16:04

Hennes åsikt går mot strömmen

Nyheter En klar majoritet av kommunborna är nöjda med återvinningsstationerna i Ekerö. Det visar en undersökning som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) låtit göra. Men Stenhamrabon Solveig Löfgren...torsdag 22/2 14:28

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter