Göran Hellmalm är Ekerös gruppledare för Liberalerna. Foto: Privat

Liberalerna lämnar Ekeröalliansen

Den infekterade Sandudden-debatten och höstens ­flyktingpaus har spräckt den borgerliga alliansen på Ekerö. ­Liberalerna väljer nu att lämna samarbetet.

  • Publicerad 15:47, 4 mar 2017

Vi förordar att Sandudden drivs vidare i kommunal regi.

Partiets besked i lördags slog ner som en bomb i Ekerös lokalpolitik – Liberalerna har nu beslutat att lämna det organiserade allianssamarbetet med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Vi känner att det är ärligare och mer rakryggat gentemot både övriga alliansen, väljarna och våra medlemmar att inte delta i ett samarbete, säger partiets lokala gruppledare Göran Hellmalm (L).

Beslutet har vuxit fram under en tid och aktualiserades av två strategiska frågor, där Liberalerna valt att inte stå bakom alliansen. Den ena är det aktuella förslaget om att sälja Sanduddens skola till en fristående aktör. Liberalerna var från början positiva till att undersöka möjligheten, men underlagen kunde inte ge föräldrar, lärare och elever tillfredsställande svar, menar man.

Ansvarstagande

I kommunstyrelsen valde partiet att inte stå bakom beslutet. Samma ställningstagande var partiet överens om att ha i kommunfullmäktige. Beslutet sköts dock upp till april, vilket Mälarö Tidning berättade om förra veckan.

– För oss innebär politiskt ansvarstagande även att ett parti kan ompröva tidigare ståndpunkter. Vi är som parti för valfrihet och friskolor. Detta delar vi med en stor majoritet av Ekerös medborgare och övriga partier i alliansen. Men inte till vilket pris som helst, säger Hellmalm.

Håll Sandudden kommunal

– Vi förordar därför att Sandudden drivs vidare i kommunal regi samt att kommunen inleder planeringen för att nästa centralt belägna skola ska vara en friskola.

Den andra avgörande frågan var höstens beslut om att införa en paus i flyktingmottagandet.

– För Liberalerna är det viktigt att politiken i Ekerö står fast vid att vi ska göra vårt yttersta för att klara av de utmaningar vi delar med övriga kommuner vad gäller mottagandet av nyanlända, säger Hellmalm som nu beskriver Liberalerna som ett borgerligt oppositionsparti.

Vad tror du kommer att hända med alliansen nu?

– Vi vill inte kasta ut Ekerö i något parlamentariskt kaos ett och ett halvt år före valet, och det gör vi inte heller. Alliansen har fortsatt majoritet i kommunfullmäktige.

Bryts samarbetet med alliansen på alla plan, eller hur tänker ni?

– Vi kommer nu på ett friare sätt att driva våra egna förslag, sedan kommer vi att ta ställning till alla förslag utifrån våra egna mål och visioner. Om ett förslag är bra kommer vi att stödja det.

Ingen ny allians

Men att söka samarbete på annat håll är dock inte aktuellt, enligt Göran Hellmalm.

– Nej, vi avser inte knyta några alternativa allianser, utan vår målsättning är att gå framåt som ett självständigt liberalt parti, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Eldsjälen tackar för sig med en sista resa

Nyheter En epok närmar sig sitt slut. Snart väntar sista stödresan för Irmgard Kasier och Stödföreningen Sri Lankafaddrar.fredag 19/1 16:17

KRÖNIKA: Vi vill höra din röst om ditt bostadsområde

Krönika En vän till min familj sade när vi träffades strax innan jul. ”Ni borde göra något om den slumrande rivaliteten mellan Ekerö och Färingsö”. Mannen i fråga är själv uppvuxen på just Färingsö och...fredag 19/1 9:39

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter