Foto: Daniel Cannervik & Mostphotos

Liten risk att drabbas av inbrott i villan

På Mälaröarna är risken för villainbrott låg jämfört med andra kommuner. Läget, grannsamverkan och få flyktvägar tros vara några anledningar.

  • Publicerad 12:15, 19 maj 2017

0,56 procent

Så låg var inbrottsfrekvensen i förhållande till antal småhus på Mälaröarna under 2016. Siffran placerar Ekerö under rikssnittet, 0,67 procent, när det gäller risken att utsättas för inbrott. Siffrorna kommer från Villaägarnas riksförbund.

188:e plats

Där hamnar Ekerö kommun i Villaägarnas rapport om inbrottsfrekvensen i förhållande till antal småhus under förra året.

Plats 290 är värst, alltså störst inbrottsrisk, och plats 1 är bäst.

Bro och färja är brottsförebyggande

– Vi ligger lågt när det gäller inbrott. Ju längre ut på öarna desto färre inbrott är det. Bro och färja är det mest brottsförebyggande man kan ha, säger Lena Törnblom Löfquist, kommunpolis med ansvar för Ekerö.

Störst risk för Solnaborna

Solna, Danderyd och Sundbyberg är de tre kommuner i landet som ligger i topp när det gäller inbrottsfrekvens per småhus, alltså där risken för att drabbas för villainbrott är störst, visar Villaägarnas kartläggning. För Solnas del handar det om 4,6 procent av småhusen som hade inbrott i fjol.

I Åre, Berg och Arjeplog anmäldes det inga bostadsinbrott alls 2016, enligt Brottsförebyggade rådet.

40

Så många villainbrott polisanmäldes i Ekerö kommun under 2016, enligt Brottsförebyggande rådet. De senaste åren har antalet anmälda brott gått upp och ner i statistiken.

Småhusägare oroliga

– Att drabbas av inbrott är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund på organisationens sajt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny ålder tvingar fram flytt

Nyheter Efter två år i kommunen står Mohammad Ali Mohammadi snart utan bostad – ett år tidigare än han räknat med. – Jag hoppas jag kan hitta ett rum där jag kan sova och studera. Så att jag kan fortsätta...fredag 17/11 16:35

KRÖNIKA: Bara lokala köp – vill du anta utmaningen?

Krönika Köpstopp. Godisförbud. En vit månad. Ibland är en utmaning precis vad man behöver för att få syn på sina egna vanor. Vad saknar jag och vad är inte alls svårt att leva utan? Själv tror jag inte att...fredag 17/11 16:33

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter