Denna halo kallas vertikalpelare och bildas av ett artificiellt ljus. Färgen kan variera beroende av ljuskällans färg. Foto: Martina Stålstrand

Ljuspelare fångad på bild i norra Stockholm

Martina Stålstrand var snabb att fånga dessa ljusfenomen på bild. Hela fyra stycken sågs på kvällshimlen under måndagsnatten.

  • Publicerad 19:17, 18 dec 2017

Under söndagskvällen såg Martina Stålstrand och dottern Astrid från Vallentuna fyra ljuspelare på kvällshimlen. Martina lyckades fånga den starkaste ljuspelaren på bild.

– Det var så läckert, säger hon.

Hans Bengtsson på SMHI berättar mer om ljusfenomenet.

– Det är halofenomen som uppstår när solen eller månen lyser på iskristaller i atmosfären, men om det är mörkt ute är ljuset artificiellt, det vill säga att en lampa är ljuskällan och lyser upp kristallerna.

I det här fallet handlar det alltså om artificiella ljuskällor på fyra olika ställen runt omkring i Stockholmsregionen. Beroende på hur många, hur rena och geometriskt perfekta iskristallerna är desto starkare ljussken skapas.

– Det händer ett par gånger under vintern i Stockholm, men det är vanligare norrut, säger Hans Bengtsson.  

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny lokal för integration i Täby - Men brist på volontärer

Nyheter "Rädd och blyg för det nya" Föreningen En utsträckt hand har fått nya lokaler för att anordna öppet hus där nyanlända och volontärer kan mötas och lära känna varandra. Men volontärer är det brist på.tisdag 23/1 12:06

Förslaget: rådgivning på biblioteken i Danderyd

Nyheter "Jag brinner för att hjälpa andra" Danderydsbon Farelle Jean-Simon vill hjälpa andra att hitta sin inre drivkraft och rätt i yrkeslivet. Därför vill hon skapa mötesplatser på biblioteken i kommunen.tisdag 23/1 11:55