SL lovar. Så ska trängseln minska i tunnelbanevagnarna. Foto: Mostphotos

Löftet: Så ska trängseln minska i t-banan

Är du en av alla Bålstabor som står och trängs på tunnelbanan varje morgon? Så här planerar SL att minska trängseln, både kortsiktiga och långsiktiga planer.

  • Publicerad 09:55, 31 okt 2017

57 procent av tunnelbaneresenärerna är trötta på trängseln. Att det är trångt, varmt, fuktigt och svårt att få plats är ett stort problem för SL.

– Just trängseln är en verklig utmaning och det har varit så över en längre tid. Men vi har en plan på hur vi ska agera, säger Kristoffer Tamsons (M) trafiklandstingsråd i Stockholms landsting.

Strategin för att komma åt trängselproblemet kan delas upp i tre kategorier. Saker som ska göras på kort sikt, lite längre sikt och slutligen långsiktiga lösningar i framtiden.

– Vi har ett blocköverskridande stöd för många av de åtgärder som nu planeras och är inne i en process där en lång rad åtgärder ska realiseras. Det är mycket på gång, säger Kristoffer Tamsons.

Oppositionen: "Gammal skåpmat"

Socialdemokraterna i landstinget har gått igenom vad som är tänkt att göras och välkomnar moderaternas förlag.

– Vi är glada att Moderaterna nu börjar lyssna på de förslag som finns. Mycket av det här föreslog vi tidigt i somras men då röstade alliansen och SD nej. Men bättre sent än aldrig, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd.

DET HÄR GÖRS MOT TRÄNGSELN

På kort sikt:

Mer förlängda avgångar. Fler tåg ska trafikera längre sträckor i systemet. Försök görs nu på röda linjen, där tåg ska gå till och från Telefonplan och inte vända i Liljeholmen som tidigare.

På medellång sikt:

Inköp av nya tunnelbanetåg. Samt att befintliga tåg moderniseras. Totalt blir det 387 nya eller uppfräschade vagnar i trafiksystemet. De första sätts in i trafik 2019 (sedan löpande till och med 2023). I takt med att nya vagnar sätts in ska de äldsta (skrammelvagnarna från 70-talet) tas ur trafik.

På lång sikt:

✔ Miljardutbyggnad. Beslut är taget om den största utbyggnaden av tunnelbanan på över 40 år. 17 nya stationer ska byggas, de första kan vara klara runt 2026. Det här förväntas möta ett växande Stockholm och hantera nya resenärer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Valp togs olovligt in i Sverige - ska avlivas

En kvinna förde in en valp från Ryssland utan att kunna visa upp rätt handlingar. Valpen ska enligt svensk smittskydds- och djurrättslag avlivas, men när polisen sökte valpen fanns den inte i hemmet....tisdag 20/2 14:18

Stamcellsforskare kom till Bålsta

För att ge information, hopp och en gemenskap har Bålsta Parkinsonförening en föreläsningsserie. Senast ut var stamcellsforskaren Malin Kele som föreläste för en entusiastisk publik om hur lång...tisdag 20/2 9:50

Senaste numret

Bålstabladet