Lokala liberaler vill ha ny partiledare

Liberalerna i Solna och Sundbyberg ställer sig bakom Birgitta Ohlsson i kampen om vem som ska leda partiet i valrörelsen 2018. – Partiet behöver ett nytt ledarskap, säger Liberalernas ordförande i Sundbyberg, Anna Bergkvist.

  • Publicerad 07:58, 19 jun 2017

Jan Björklund har haft sin chans.

Det var den 1 juni som Birgitta Ohlsson stack ut hakan ordentligt när hon på bästa sändningstid i SVT Aktuellt förklarade att hon utmanar Jan Björklund om posten som partiledare vid landsmötet i november.

– Det hon gör är väldigt tufft. Hon sticker ut hakan och förklarar att hon vill ta över. Som liberaler ska vi kunna klara av att ha två kandidater som vill leda partiet, säger Anna Bergkvist som själv ställer sig bakom Ohlssons kandidatur.

I Sundbyberg beslutade styrelsen att ställa sig bakom Ohlsson kandidatur efter en sluten omröstning vid ett medlemsmöte. I Solna gick partiet ut med en enkät bland medlemmarna. I båda kommunerna blev det ett klart stöd för Birgitta Ohlsson.

– Birgitta har en tydligare socialliberal profil. Vi har legat på ungefär samma nivå, 5–8 procent, de senaste tio åren med ett sjunkande resultat i de tre senaste valen. Vi borde ha minst det dubbla. Jan Björklund har haft sin chans att lyfta partiet, säger Peter Edholm, kommunalråd i Solna.

Även Liberalernas andra kommunalråd i Solna, Marianne Damström Gereben, står bakom nomineringen av Birgitta Ohlsson.

– Hon är en person som står stadigt i den socialliberala myllan och inte köpslår med sina värderingar. Dessutom utstrålar Birgitta energi och handlingskraft, säger hon.

Allmänt anses Birgitta Ohlsson ha sitt största stöd i Stockholm och bland kvinnor och ungdomar. Jan Björklund, som varit partiledare sedan september 2007, har ett starkt fäste i västra Sverige.

Många liberaler har väntat på att Birgitta Ohlsson ska ta upp kampen mot Jan Björklund.
– En tredjedel av alla nya medlemmar i Liberalerna i år har kommit efter Birgittas besked att hon ställer upp som kandidat, säger Anna Bergkvist.

Stockholm, som är det största länsförbundet, har föreslagit en rådgivande omröstning bland partiets cirka 14 000 medlemmar. Valberedningen säger nej till förslaget med motiveringen att man inte vill avbryta den process som redan är igång.

MER Valet

Birgitta Ohlsson är riksdagsledamot för Liberalerna och var mellan 2010 och 2014 EU–minister och demokratiminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering.

I valet 2014 blev hon partiets mest kryssade politiker i Stockholms valkrets, långt före Jan Björklund.

I kommunalvalet 2014 fick Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) 6,7 procent av rösterna i Sundbyberg.  I Solna gick 9,4 procent av rösterna till Liberalerna.

Både i Solna och Sundbyberg sitter partiet i den styrande majoriteten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tänds Valborgseldarna i Solna

Nyheter På Valborg tänds det brasor på många håll i Solna. Mest traditionstyngt är firandet i Skytteholmsparken.tisdag 24/4 13:11

Fler poliser på Solnas gator

Nyheter Här är medborgarlöftena för 2018 Punktinsatser på brottsutsatta platser, fotpatrullerande poliser och hastighetskontroller på gator där bilister ofta kör för fort. Det är några av de löften som polisen och Solna stad ger medborgarna...tisdag 24/4 6:28