Cecilia Brinck (M) vill att foodtrucksen ska få det mindre körigt. Foto: Mikael Andersson/Peter Knutson

M: Om foodtrucks står stilla kan man lika gärna bygga en kiosk

Färre foodtrucks rullar runt på gatorna, visar vår granskning. Nu kräver Moderaterna mindre krångel och lägre avgifter för att sätta fart på Stockholms gatubild igen.

  • Publicerad 10:52, 3 maj 2017

Stockholms gatubild har blivit fattigare.

Efter vår artikel om att foodtrucksen överger Stockholms gator, är Moderaterna kritiska till utvecklingen. Det var under Alliansens styre som den stora foodtruck-reformen skedde, och oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) gillar inte hur det politiska arvet förvaltats av den rödgrönrosa majoriteten.

– Ja, vad var det vi sa? Vi har hela tiden varit kritiska till de höjda avgifterna och ökat krångel, säger Cecilia Brinck.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tycker att det är "jättebra" att fler och fler mobila krubbkrängare väljer att hitta permanenta fasta platser på privat mark. Det tycker Cecilia Brinck är "märkligt".

– Hela poängen med foodtrucks är att de ska vara mobila. Om de bara står stilla kan man lika gärna bygga en kiosk. De höjde avgifterna med 200 procent på ett bräde. Det är tydligt att det inte är skäligt.

Nytt för i år är att det går att ansöka om kortare tillstånd. Gör inte det saken billigare?

– Det är för tidigt att säga. De som redan dragit sig ur kommer inte tillbaka hur som helst, så Stockholms gatubild har blivit fattigare.

Därför överger foodtrucksen Stockholms gator

Vad vill ni se för förändring?

– Vi är inte emot höjda avgifter men vi är emot att det höjdes så mycket på en gång. Och det måste bli mer flexibilitet så att det blir lättare för foodtrucksen att stå nära kollektivtrafik och på natten. Till exempel på Stureplan.

Är det här verkligen en viktig fråga för stockholmarna?

– Det tror jag. Vi vet att det är uppskatta och att det skapar liv och rörelse på gatorna. Det är ett sätt att snabbt kunna köpa sin lunch eller frukost på ett sätt som känns urbant och internationellt.

Vad äter du själv helst från en foodtruck?

– Hamburgare.

Containerpark ska locka stockholmare till Hötorgsterrassen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.