"Mammobilerna" kan likt blodbussarna ställa sig vid köpcentrum och andra offentliga platser. Foto: Mostphotos

"Mammobil" ska få fler att undersöka sina bröst

Fler kvinnor ska gå på mammografi. Det tycker landstinget, som nu vill införa en "mammobil" i områden med lågt deltagande.

Studier visar att det finns ett negativt samband mellan låg inkomst och deltagande i mammografiscreening. Även lågutbildade, ogifta och utrikesfödda kvinnor har lägre deltagande.

Därför beslutade landstinget på tisdagen att införa en särskild "mammobil" i Stockholm, en rullande mammografi-mottagning, som ska åka till socioekonomiskt utsatta områden och erbjuda undersökningen direkt i bilen.

Fritidsgård på hjul - istället för ny gård i Jakobsberg

– Syftet är att minska trösklarna att gå på mammografi genom att göra det så enkelt och nära som möjligt för kvinnor, säger landstingsrådet Ella Bohlin (KD), som ansvarar för cancer- och kvinnosjukvården.

Ambitionen är att bilen börjar rulla till hösten. Först måste man utreda projektets omfattning och kostnader. Tänkta platser är köpcentrum, gallerior och andra platser där många människor rör sig.

Rullande biblioteket är tillbaka

– Här behöver vi tänka nytt och innovativt. Människor har helt andra förväntningar på vården idag än igår, detta ska vi leva upp till som landsting, säger Ella Bohlin.

Projektet ingår i landstingets Cancerplan för 2016-2019 som betonar behovet av jämlik cancervård. I framtiden tänker man sig också att komplettera bilen med gynekologisk cellprovtagning, för att upptäcka livmoderhalscancer.

Bröströntgen

Mammografi är en bröströntgen som kvinnor över 40 år rekommenderas att göra regelbundet, för att upptäcka bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge symtom.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.