Dramatik. En man räddades genom fönstret igår när det brann på boendet Monumentet på Östgötagatan. "Hade vi kommit en minut senare hade det blivit en helt annan händelse" säger brandmästaren Göran Stark. Foto: Andreas Jennische

Man räddades genom fönster vid dramatisk brand på Södermalm

Sekunder innan våldsamma eldslågor slog ut räddades en man ut genom fönstret vid gårdagens brand på boendet Monumentet på Östgötagatan. ”Oerhört dramatiskt”, säger brandmästaren om räddningen.

  • Publicerad 10:49, 20 apr 2017

Igår kväll vid klockan 18.36 kom ett larm om en brand på Östgötagatan i Monumentet, ett genomgångs- och stödboende som drivs av kommunala SHIS.

Brand i lägenhet på Södermalm – en till sjukhus

Först på plats var sju brandmän från Katarina brandstation. De möttes av mängder med folk på gatan som fotade och filmade branden och en man som hängde halvvägs ut genom ett fönster på femte våningen.

Göran Stark, brandmästare på stationen, berättar om hur det var på plats.

– Det är en jättekraftig rökutveckling från den lägenheten så vi bedömer att läget är så akut att vi måste resa stegen mot fönstret. Men eftersom mannen riskerar att falla ut så tar vi först fram en språngkudde och lägger den under fönstret, så att om han faller ut så faller han på den här jättestora madrassen. Sen reser vi stegen, säger han.

"Lågor på flera meter"

Brandmännen på stegen fick grepp om mannen och drog ner honom i stegkorgen.

– Typ tio sekunder efter det så tänder hela lägenheten. Det blir en enormt kraftigt brand. Det slår lågor på flera meter från fönstret precis efter att de dragit ner honom i korgen. Det var oerhört dramatiskt, verkligen en sekunddramatik. Hade vi kommit en minut senare hade det blivit en helt annan händelse, säger Göran Stark.

Mannen fördes med bränn- och rökskador till sjukhus.

– Han pratade när vi fick ner honom på gatan men han var svårt bränd och han hade förmodligen också skurit sig på fönstret, säger Göran Stark.

Risk för våldsamt förlopp

Ytterligare en kvinna, som bor intill den lägenhet där branden bröt ut, fick vård av ambulanspersonal på plats. I övrigt skadades ingen och branden fick ingen spridning. Men det var på håret, enligt Göran Stark.

– När vi skickar in rökdykare i trapphuset står folk och försöker bryta upp dörren till mannens lägenhet. Det var en himla tur att de inte lyckades för hade de fått upp dörren hade vi fått ett våldsamt brandförlopp och en okontrollerad rökspridning innan vi var på plats, säger han.

Fram till klockan 22 i går kväll arbetade räddningstjänsten med att släcka branden. Idag ska polisen göra en teknisk undersökning av lägenheten där det brann. Än så länge är brandorsaken okänd.

Bostäder för socialt utsatta

Enligt Annelie Söderman, enhetschef på SHIS som ansvarar för boendet Monumentet, så behövde inte andra delar av huset evakueras. Totalt har SHIS 109 ettor i huset, som hyrs ut till stockholmare som av ekonomiska eller sociala skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.

– Det finns personal på plats om någon behöver prata eller så idag, säger Annelie Söderman.

Foto: Andreas Jennische

Foto: Andreas Jennische

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.