Latmaskigt beteende. Någon släppte granen på trottoaren längs Karlavägen. Bilden från fredag 30 december 2016. Foto: StockholmDirekt

”Man slänger ju inte ett kylskåp rakt ut på gatan”

Stockholmare kastar sina barrträd på trottoarer och cykelbanor – trots att det finns ett 20-tal angivna platser där granen kan lämnas för återvinning.

  • Publicerad 07:00, 2 jan 2017

En jultradition lika säker som klappar – fast inte alls lika trevlig. Stockholmares lättja leder år efter år till att uttjänta julgranar slängs ut från balkonger, släpps på trottoaren eller ställs vid närmsta pappersåtervinning.

Ett kostsamt och klimatförstörande beteende, konstaterar Susanne Holm, enhetschef på trafikkontoret.

– Granar är grovsopor och ska slängas där man slänger andra grovsopor – eller vid några av de platser som staden har angivit. Man slänger inte ett kylskåp rakt ut på gatan, säger hon.

Här kan du slänga årets julgran i innerstan och Söderort

Fuldumpningen leder till ökat antalet transporter för stadens entreprenörer som städar gator och torg. Dessutom är det inte säkert att granar som lämnas på fel plats tas om hand för att ge ny energi.

– Enstaka granar som ligger fel återvinner vi inte, säger Susanne Holm.

Trafikkontoret har mejlat över 3 000 fastighetsägare i Stockholm för att informera om hur granarna ska slängas och på Stockholms stads hemsida listas alla platser där julträden kan lämnas helt gratis ute på stan. Trots detta börjar ofoget med fulkastning redan den 25 december varje år.

Fuldumpad gran på Östermalm 30 december 2016. Foto: StockholmDirekt

Julgranar är grovsopor och ska lämnas in för återvinning. Lista över platser finns på Stockholm.se Foto: Skärmdump från Stockholms stads hemsida

– Det brukar börja direkt efter julafton. Vi har börjat med en särskild logistik för att ta hand om alla granar som ligger på fel plats, säger Daniel Patzelt, arbetschef på Peab Drift och underhåll som sköter gatustädningen åt Stockholms stad i bland annat innerstan och västerort.

Enligt honom behövs ännu mer information om hur trädslängandet ska göras på rätt sätt.

– Jag har pratat med en kille som slängde sin gran på gata. Jag frågade varför han gjorde så och han bara svarade att han hade gjort likadant i 40 år, säger Daniel Patzelt.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, tvingas också ta omhand dumpade träd. Kommunikationschefen Annica Dahlberg:

– Varje sak som inte är en förpackning eller tidning gör skada för miljön och för vår städare, säger hon och fortsätter:

– Jag vill tro att folk vill göra rätt och göra gott för miljön. Man måste hela tiden fylla på med information. Ju duktigare vi blir på att informera desto mindre blir problemet, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.