Många har gått ur svenska kyrkan i år

Förra året gick 220 personer ur svenska kyrkan i Sollentuna. I år har siffran mer än fördubblats till strax över 500. Ekot och Aftonbladets granskningar om kyrkans utlandsresor kan vara en del av förklaringen, tror kyrkan själva.

  • Publicerad 14:07, 1 jan 2017

Iréne Bond är kommunikationschef i Svenska kyrkan i Sollentuna och berättar om tiden i juni, strax efter det att Ekot och Aftonbladet publicerat granskningar om hur mycket pengar Svenska kyrkan lägger på utlandsresor.

– Det blev en topp i juni efter att det här blev uppmärksammat i media. Jag tror att många tolkade det som att församlingens pengar går till nöjesresor, men så är det ju inte.

Resten av året har sett ut ungefär som vanliga år. En tid på året då många lämnar Svenska kyrkan är i april, då deklarationsblanketten kommer ut med kyrkoavgiften specificerad. Och 1 november som är brytdag om man inte vill betala kyrkoavgift året efter.

Iréne Bond tycker att det är tråkigt att så pass många går ur Svenska kyrkan.

– Vi är en medlemsorganisation och det är tack vare våra medlemmar som vi kan bedriva verksamhet. Att antalet medlemmar minskar påverkar församlingens ekonomi.

Någon medlemskris är dock inte att tala om. I Svenska kyrkan i Sollentuna finns det fortfarande runt 40 000 medlemmar. Och samtidigt som många går ur tillkommer det också medlemmar.

– Sollentuna är en inflyttningskommun, vilket  ger oss nya medlemmar.

Svenska kyrkan har undersökt vilka de vanligaste utträdarna i Sollentuna är. Den största gruppen är ungdomar som är födda på åttio- eller nittiotalen och som inte tror på Gud.

– De har en svag relation till kyrkan. Förr i tiden fick man det via skolan men det får man inte längre.

En annan grupp är ensamstående män som är 55 år eller äldre och som tycker att livet är tufft.

Kyrkan arbetar på olika sätt för att vara relevant för människor. De bjuder in till gudstjänster, konserter, kurser, samtalsgrupper och andra evenemang. Försöker vara synliga.

– Vi måste bli tydliga på att berätta att vi är bra och att vi gör bra saker. För vi behövs. Vi finns för människor och vi ger hopp.

Svenska kyrkan har också undersökt vad det är som medlemmar vill ha av kyrkan. Det som hamnar som nummer ett är förrättningar, det vill säga begravningar, dop och vigslar. Det som är näst viktigast är att kyrkan ska hjälpa andra, både i Sverige och utomlands. Medlemmarna vill också ha gemenskap och att kyrkan ska vårda kulturarvet.

– Svenska kyrkan står för kvalitet. Men det är svårt att mäta framgång i en idéburen organisation. Ja, vi tappar medlemmar, men samtidigt har vi fyllda kyrkor vid många tillfällen. Hur mäter man det, avslutar Iréne Bond.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Varvade listor på de flesta håll

Nyheter Men bland gruppledarna fortsätter männen dominera Varvade listor – det vill säga varannan kvinna på valsedlarna – tycks vara en het fråga inför årets val. De flesta partier, förutom Moderaterna, har ambitionen att ha hälften kvinnor åtminstone i...fredag 24/11 10:19

Gifter, övergödning och kemikalier

Nyheter Men miljörapporten innehåller även många ljuspunkter Sollentuna gör varje år en miljöredovisning, och nu är redovisningen för 2016 färdigställd. Den innehåller ett antal problemområden – bland annat förorenade fastigheter och kraftigt övergödda sjöar –...torsdag 23/11 10:59