Hemtjänstföretaget misstänks bland annat för att ha fuskat med tidrapportering och för att ha tagit betalt för tjänster som inte utförts. Foto: Mostphotos

Mångmiljonfusk misstänks i hemtjänsten

Ett hemtjänstföretag som varit verksamma i Järfälla, Hässelby och Vällingby har polisanmälts av Järfälla kommun för misstänkt bedrägeri. Det misstänkta fusket rör sig om felaktig tidrapportering och tjänster som inte utförts.

  • Publicerad 11:52, 22 nov 2017

Företaget Aktiv hemtjänst har i flera år varit verksamma med hemtjänst och boendestöd i Järfälla, Sundbyberg och Stockholms stad, där de bland annat haft ett knappt tiotal brukare i Hässelby och Vällingby. Nu avslöjar ekonomisajten E55 att företaget misstänks för fusk med timrapporter och för att ha tagit betalt för besök som aldrig ägt rum.

I början av november polisanmälde Järfälla kommun Aktiv hemtjänst efter information som kommit från två tidigare anställda vid företaget.

– De två klagomål som kom in var av så pass allvarlig art att vi ville anmäla. Det gällde oegentligheter i tidsrapportering och att man ska ha tagit betalt för en tjänst som man inte utfört, säger Jenny Wilhelmsson, socialdirektör i Järfälla kommun till StockholmDirekt.

Tillbakavisar anklagelser

När polisanmälan gjordes hade företaget själva sagt upp avtalet med Järfälla, och dragit sig ur en upphandling om förnyat avtal i Stockholm. Kontraktet i Järfälla löper ut i januari, men kommunen försöker få till ett byte så snart som möjligt. I Hässelby och Vällingby går kontraktet ut i slutet av november.

– Vi har fått indikationer på många småsaker med företaget som inte är okej, vissa kunder fick inte de insatser de skulle ha, säger Anita Cronholm som jobbar med upphandlingar av hemtjänst i Stockholms stad.

Kommunerna har betalat närmre 93 miljoner kronor till hemtjänstföretaget de senaste åren. Järfälla kommuns avtal har varit värt 15 miljoner per år. Det är oklart hur stor summa som är felaktigt fakturerad.

Ägaren till Aktiv Hemtjänst har genom sin advokat meddelat till E55 att han tillbakavisar anklagelser mot både honom och företaget.

En person som ska ha varit verksam med att betala ut svarta löner till anställda i företaget har tidigare varit kommunal tjänsteman i Järfälla, rapporterar E55.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Helglista! Det här kan du göra i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Träffa Tomten ✓Bandyskola ✓Barnteater ✓Julmarknad Träffa Tomten, gå på julmarknad eller snöra på dig grillorna. Helgen bjuder på massa skoj för stora och små i Västerort och Järfälla.fredag 15/12 15:50

Finland 100 år: "Jag är stolt över att vara halvfinne"

Nyheter Vi träffade tre generationer finskättlingar i Järfälla I Järfälla är vårt 100-jubilerande grannland Finland ständigt närvarande. Nästan en tiondel av kommunens befolkning har finsk anknytning. Vi träffade tre generationer från samma familj för att prata...fredag 15/12 15:25