POPULÄR. 297 så många gånger lånades den populära boken "Det är något som inte stämmer" förra året. Foto: Ulrica Andersson

Martina Haag toppar när sundbybergarna låna

Martina Haags senaste bok ”Det är något som inte stämmer” toppar mest lånad-listan i Sundbyberg, där kvinnliga författare dominerar för andra året i rad.

  • Publicerad 11:36, 7 jan 2017

Martina Haags bok ”Det är något som inte stämmer” sticker ut rejält på topplistan för mest lånade böcker på biblioteken i Sundbyberg. Boken har lånats 297 gånger under 2016, vilket är nästan dubbelt så mycket som tvåan ”Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante.

– Det är otroligt hur populär boken har blivit. Men sedan fick hon ju väldigt mycket publicitet och det pratades väldigt mycket om personerna som boken baserats på. Och på så sätt blev folk också nyfikna på boken, säger Lena Petersson Ljunggren, platsansvarig på Signalfabrikens bibliotek.

Även andra välbevakade böcker som ”Århundradets kärlekskrig” av Ebba Witt-Brattström och David Lagercrantz uppföljare till Millenniumböckerna, ”Det som inte dödar oss” hamnar i topp på listan. Enligt Lena Petersson Ljunggren har media en stor inverkan på vilka böcker som lånas på biblioteket. Särskilt lockande blir det när böcker lyfts fram i tv-sändningar.

– Det märks direkt när böckerna har nämnts i tv. GW Persson nämnde två böcker i sista avsnittet av Veckans brott. Då kom det flera nästa dag för att låna de böckerna.

Bland topplistan för skönlitteratur är fyra av fem böcker skrivna av kvinnor och på förra årets topplista var fem av fem böcker skrivna av kvinnor. Lena Petersson Ljunggren tror inte att Sundbybergsborna generellt väljer kvinnliga författare framför manliga, men att listan kanske ändå speglar att biblioteket har fler kvinnliga låntagare än manliga.

– Tittar man på topp tre så är det böcker som nog lockar fler kvinnliga läsare.

Mest lånade böcker

Topp 5 skönlitteratur för vuxna
 
1. Det är något som inte stämmer
av Martina
Haag,
297 utlån.


2. Min fantastiska väninna av Elena Ferrante, 145 utlån.
 
3. Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström,
110 utlån.
 
4. Det som inte dödar oss av David Lagercrantz, 92 utlån.
 
5. När klockan slår fem av Denise Rudberg,
91 utlån.

 
Topp 5 facklitteratur för vuxna

1. Fem gånger mer kärlek av Martin Forster, 47 utlån.
 
2. Den sårade divan av Karin Johannisson,
42 utlån.
 
3. Min europeiska familj av Karin Bojs, 30 utlån.
 
4. Omgiven av idioter
av Thomas Erikson,
27 utlån.
 
5. Sapiens av Yuval Noah Harari, 24 utlån.

 
Topp 5 biografier
1. Medan han lever av Elaine Eksvärd, 31 utlån.
 
2. Mig äger ingen av Åsa Linderborg, 31 utlån
 
3. Älskade terrorist
av Anna Sundberg,
30 utlån.
 
4. Kommer du tycka
om mig nu? av Lina Axelsson Kihlblom,
24 utlån.
 
5. Kärleken till livet
av Marie Fredriksson,
24 utlån.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Team Hasselborg klara för OS-final

Sport De svenskarna curlingdamerna har nu minst säkrat ett OS-silver. Team Hasselborg, från Sundbybergs CK, är nu klara för OS-final på söndag.fredag 23/2 14:30

Klartecken för öppna förskolan i Rissne

Nyheter Efter en borttappad ansökan var framtiden oviss för Rissnekyrkans öppna förskola. I går beviljades bidraget av förskolenämnden.fredag 23/2 12:27

Kommunen tar Frösunda till domstol

Nyheter Sundbybergs stad har krävt Frösunda omsorg på 27 miljoner kronor i skadestånd. Vårdbolaget anser inte att de är ersättningsskyldiga och nu är fallet i domstol.torsdag 22/2 18:19