Foto: Mostphotos

Massiv kritik mot företaget som driver Östberga återvinningscentral

Det är oklart om personalen kan hantera farligt avfall och rutinerna för hur olyckor utreds är dåliga. Nu får företaget som driver Östberga återvinningscentral massiv kritik.

  • Publicerad 16:30, 12 jul 2017

Det var i juni som Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på Östberga återvinningscentral, som drivs av företaget Suez på uppdrag av Stockholms stad.

Nu radar Arbetsmiljöverket upp tio punkter med kritik kring miljön för de anställda på återvinningsstationen.

Stor återvinningscentral stänger: "Det är illa"

Det handlar bland annat om bristfälliga rutiner för hur olyckor utreds.

Ingen utbildning

Dessutom riktas kritik mot att rutinerna för hur farligt avfall hanteras är oklara. Några av de anställda har inte ens fått någon utbildning i hur de ska handskas med olika typer av kemiska ämnen.

Det gör att det finns en risk för att de "utsätts för exponering av farliga kemiska produkter, kemiska ämnen och gaser vid till exempel sortering och transporter", står det i rapporten.

Arbetsmiljöverket kommer också med kravet att Suez måste se till att de anställda har dokumenterade kunskaper på att de kan använda de lyftanordningar som används på återvinningscentralen, något som inte alltid finns nu.

Riskerar böter

Per Gunnarsson, regionchef på Suez, säger att han inte vill uttala sig närmare om Arbetsmiljöverkets kritik, eftersom han inte är insatt i det dagliga arbetet på återvinningscentralerna.

Dalens återvinning har blivit sopberg

– Men vi gör som vi alltid gör i sådana här fall, vi tillsätter en arbetsgrupp som tittar på det här. Vi kommer att svara i god till och åtgärda all brister som Arbetsmiljöverket har, säger Per Gunnarsson.

Suez måste svara Arbetsmiljöverket senast den 31 oktober om hur de ska rätta till bristerna.

Om de inte gör det eller om Arbetsmiljöverket inte blir nöjda med svaret, kan Suez i slutändan tvingas betala vite eller så kan Arbetsmiljöverket utfärda ett förbud mot Suez.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Konstnären Aluoch: "Folk frågar varför jag bara målar svarta"

Nyheter Ställer ut på södergalleri Vernissagen för utställningen Art for Selfcare blev för många historisk. Här berättar konstnären Steffi Aluoch om sina verk, mötet med Angela Davis och det stora i att kunna titta på konst och för...onsdag 19/7 18:00

Ungdomarnas förslag: Skapa en minnesplats för romer i Skarpnäck

Nyheter Lämnat in medborgarförslag Förslaget från 19 ungdomar: anlägg en minnesplats för romer i Skarpnäcksparken.onsdag 19/7 16:20