Matakuten hjälper behövande i Enköping

Enköpingsborna Jessica Eriksson, Anne-Lie Heed och Ann-Sofie Millberg brinner för att hjälpa människor och minska matsvinnet. Nu har trion startat "Matakuten".

  • Publicerad 11:07, 3 apr 2017

Vid lastkajen på baksidan av Ica Maxi i Enköping lastar Jessica Eriksson, Anne-Lie Heed och Ann-Sofie Millberg in bröd i en bil.

Sedan tre veckor tillbaka utgör trion "Matakuten".

– Vi vill att maten ska komma till nytta. Istället för att slänga går det till någon som behöver, säger Jessica Eriksson.

Syftet med "Matakuten" är att samla in matvaror och livsmedel med kort datum eller kosmetiska skador och därefter dela ut till människor som behöver.

Projektet är nystartat, men har redan ingått avtal med lokala handlare och restauranger.

Det senaste samarbetet i raden – Ica Maxi.

– Idag är första gången som vi är här. Men från och med nu ska vi komma hit en gång i veckan och hämta varor, säger Ann-Sofie Millberg.

Hon arbetar på "Lokalen" i Enköping och planen är att utdelningen av mat ska ske på arbetsplatsen.

Ann-Sofie Millberg beskriver stället som en stor fritidsgård för alla åldrar.

– Det är inte så jobbigt att gå dit och hämta mat. Det blir mer att man tar det på vägen och man är inte ensam om det, säger hon.

Plötsligt öppnas dörren ut till lastkajen. En arbetare från Ica Maxi kliver ut och slänger en silvrig julgranskula i genomskinlig förpackning i en av containrarna.

– Det är precis det jag menar. Den där julgranskulan hade kunnat användas hur bra som helst, säger Jessica Eriksson.

Hon är den som har varit mest drivande i "Matakutens" uppstart. Förutom att hon vill hjälpa de som lever ekonomiskt kärvt, brinner initiativtagaren för att minska svinnet.

Jessica Erikssons sambo arbetade tidigare på brödföretag som levererade till butiker. Då blev hon varse om hur mycket som slängs helt i onödan.

– Jag har tänkt på att starta upp det här i evigheter, säger hon och fortsätter:

– Några av mina vänner är även "dumpstrare". Jag har följt med och sett i containrar och soptunnor hur mycket som slängs. Och det är inte bara bröd.

Just nu är projektet väldigt nytt.

De tre engagerade vännerna är inte helt på det klara med detaljer och har inte satt alla rutiner ännu, men de är övertygade om att växa.

– Drivkraften är att hjälpa och vi vill nå så många som möjligt, säger Jessica Eriksson.

Matakuten

De samarbetar med lokala butiker som donerar matvaror.

Det handlar om mat som det egentligen inte är något fel på, till exempel att det är några dagar kvar innan bäst före eller om det är en buckla på förpackningen.

Därefter doneras maten till behövande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Flera båtmotorstölder upptäckta på Märsön

Nyheter Flera båtmotorstölder har upptäcks på Märsön de senaste dagarna.tisdag 24/4 11:47

Inbrott på företag som hyr ut maskiner

Nyheter Ett maskinuthyrningsföretagpå Skälbygatan har haft infrott under natten mellan fredag och lördag. – Övervakningsfilm finns, men alla iakttagelser är intressanta, säger närpolischef Jan Håkansson.söndag 22/4 8:53