Med kärlek till mat och Frankrike

Krögaren Johan Beckman driver restaurang Bombance i Enköping. Men inte så länge till. Det börjar bli dags att tänka i nya banor, tycker han.

  • Publicerad 09:01, 2 jun 2017

Han gör inget halvdant, Johan Beckman.

Flyttar han till Frankrike blir han kvar i över tjugo år, öppnar han restaurang är den finast i stan och ger han sig ut och seglar blir det med fullriggare över Atlanten.

Fast så har det inte alltid varit, och tur var väl det.

Hade han inte hoppat av gymnasiet två gånger för att jobba hade han aldrig hamnat i samma klass som Britt-Marie, som han nu levt ihop med i 40 år och har två söner med.

Johan Beckman växte upp i Enköping och bor i dag nära torget, men han har tillbringat mycket tid på annat håll.

Född i annan köping

Han är född i Jönköping, flyttade via Finspång till Karlstad, men pappa ingenjören lockades till Bahco 1962, eller om det var -63, Johan minns inte så noga eftersom han var 4-5 år då familjen kom till Enköping.

De flyttade in i en villa på Bergsgatan och där bor mamma Gunilla kvar fortfarande.

Redan under grundskoletiden började han odla intresset för segling och skidåkning – och det intresset skulle ta honom till Frankrike många år senare.

Efter lumpen flyttade han och Britt-Marie till Fredhäll, han utbildade sig till beteendevetare, hon till civilekonom. De drev ett ställe vid Slussen, satsade både ekonomi och energi, älskade varenda minut av det och lärde sig mycket.

Därefter gav han sig ut och seglade, mönstrade på en fullriggare och seglade över Atlanten.

– Jag söker gärna upp utmaningar. Att ge sig ut på långseglats var en utmaning på samma sätt som det är en utmaning att få en restaurang som Bombance att fungera i en liten stad som Enköping.

Hamnade i Chamonix

Men Johan och Britt-Marie skulle såklart hamna i Frankrike, för frankofil – dyrkare av det franska – har han nog alltid varit.

Tillsammans med några kompisar startade de en rock’n’rollbar i Chamonix i Alperna i östra Frankrike. När kompisarna hoppade av fortsatte de att driva baren själva.

– Vi tjänade pengar, hade roligt och var omskrivna. ”Le Brevent, kulturstället nummer ett”, skrev en av de största skidtidningarna, berättar han.

De hade tänkt hålla på ett år. Det blev tio, till 1995.

Sedan skulle det bli Svenssonliv, hade de tänkt.

– Men jag blir aldrig någon Svensson, konstaterar Beckman.

Så dök möjligheten att ta över ett litet sunkigt ställe mitt i Fayence, inte långt från Cannes.

Johan tackade förstås...nej!

– De skulle ha för mycket betalt och stället var i dåligt skick, så jag sa nej och åkte hem till Sverige.

Tiden gick. Sedan ringde telefonen. Ägarna hade ändrat sig. Monsieur Beckmans kunde få köpa till det pris han föreslagit.

Fantastiskt äventyr

Det blev början på ett fantastiskt äventyr.

Allt byggdes om till en gourmet-restaurang. Ryktet spred sig snart om svensken som gjorde provencalsk mat som till och med Provenceborna föll för.

Det var gastronomi på hög klass som gällde på Beckmans La France.

– Vi fick byborna på vår sida, minns Johan.

Inte bara de. Presidentdottern Jenna Bush, dotter till dåvarande presidenten George W Bush, gillade La France så mycket att hon åt där två kvällar i rad.

– När vi tittade ut stod det livvakter runt hela restaurangen, berättar Johan Beckman.

Var lärde du dig laga mat så?

– Jag har ingen utbildning i kockskola eller så, men vi har alltid tyckt om att laga mat i familjen, jag har läst mycket om mat, ätit på bra restauranger och alltid haft ett stort intresse för mat – och så är det så kul.

Vill se helheten

Känslan för helhetsupplevelsen och att kunna göra något han står för har alltid varit viktigare än pengar för Johan och Britt-Marie.

Det är likadant med Bombance, som de drivit i Enköping i åtta år.

Och med tanke på att de Beckmanska projekten brukar vara tioåriga närmar sig tiden med Bombance sakta sitt slut.

– Ja, jag har fyllt 60 så om några är dags att göra annat ett tag.

Vad?

– Jag vet inte, men jag tycker om att spela gitarr, är intresserad av konst och målar lite själv, vill skriva en bok och så har vi huset kvar i Fayence.

Johan Beckman

Ålder: 60 år.

Bor: Centrala Enköping.

Familj: Sambon Britt-Marie, deras (utflugna) söner August, 23, och Alfred, 19.

Övrig familj: Mamma Gunilla, 85, som bor i Johans barndomshem på Bergsgatan, syskonen Viveka och Peter bor båda i Enköping.

Yrke: Driver Restaurant Bombance.

Gör en ledig dag: Läser gärna tidningar och böcker, går på Operan ibland, lagar mat med familjen.

Övrigt: Är frankofil, återvänder ständigt till Frankrike, har bott där i många år och har hus kvar där.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Flera båtmotorstölder upptäckta på Märsön

Nyheter Flera båtmotorstölder har upptäcks på Märsön de senaste dagarna.tisdag 24/4 11:47

Inbrott på företag som hyr ut maskiner

Nyheter Ett maskinuthyrningsföretagpå Skälbygatan har haft infrott under natten mellan fredag och lördag. – Övervakningsfilm finns, men alla iakttagelser är intressanta, säger närpolischef Jan Håkansson.söndag 22/4 8:53