Mexikansk konst lyser upp Hagalund

Från drygt 25 grader och sol i södra Mexiko till en blåsig skylift i vintergråa Hagalund. I veckan påbörjades arbetet med en stor muralmålning på Gelbgjutarevägen i Hagalund.

  • Publicerad 14:43, 28 nov 2017

– Vi ville göra något samtida som även bottnar i historia. Vi har lagt mycket tid på att hitta en bra plats. Den här väggen i Hagalund känns helt rätt, säger Geska Brecevic, konstnärlig ledare för projektet som drivs av Filmregion Stockholm-Mälardalen med ekonomiskt stöd av EU.

Bir för bit ska en stor så kallad muralmålning växa fram på väggen. Parallellt arbetar unga filmare från UnCut med konstnärerna i Performing Pictures. Tillsammans skapar de konceptet ”Moving Murals” som ska vara klart i början på februari.

Muralmålningen kan ses under dagens ljusa timmar – men när mörkret faller över Hagalund förvandlas väggen till rörliga väggmålningar.

– Det blir ett uttryck på dagen och ett helt annat nattetid, säger Geska Brecevic.

Det mexikanska konstnärskollektivet LaPiztola har rest en lång väg för att sätta färg på den gråtrista brandväggen i Hagalund.

– Det är lite annorlunda här. Vi är vana att arbeta i centrum med mycket folk omkring oss. Här är det tomt. Och så krävs det så många tillstånd. I Mexiko frågar man bara om lov och sätter igång, säger Roberto Vega i konstnärskollektivet.

Lyssna även på intervjun med Geska Brecevic på Vi i Solnas Facebook-sida.

MER Muralkonst

En muralmålning är en del av ett rum eller en byggnad. Den kan vara utförd direkt på väggen eller målad på annan plats för att sedan monteras på ytan.

Muralmålningen kan utnyttja väggens platthet eller skapa intrycket av en ny yta eller ett nytt rum. Leonardo da Vincis berömda Nattvarden ger en sådan illusion om en fortsättning av rummet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Böckerna som lånades mest i Solna

Nyheter En nobelpristagare och ett klassiskt spöke finns med på listorna över de mest utlånade böcker i Solna 2017.tisdag 16/1 17:24

Skip stop: Fler avgångar redan i vår

Nyheter Redan i år kan fler tåg stanna vid Ulriksdal, Rotebro, Norrviken och Häggvik. Landstinget har vänt sig till Trafikverket för att undersöka möjligheterna att få fler avgångar redan i vår.tisdag 16/1 12:19