KYRKOHERDE. Det är Lasse Svenssons jobb inom Sollentuna församling. Foto: Anna Wettergård

”Min förhoppning är att avgiften sänks”

Det blir en fördubbling i begravningsavgift från cirka 12 öre till 24,6 öre per hundralapp i Sollentuna. Detta efter att riksdagen beslutat att alla i hela Sverige ska betala samma begravningsavgift.

  • Publicerad 15:04, 3 jan 2017

Min förhoppning är att avgiften sänks. Jag tror man har tagit i en del för att det inte ska bli ett underskott från början, säger Lasse Svensson, kyrkoherde i Sollentuna församling.

Själva grundtanken med att alla betalar samma summa är han positiv till.

– För min personliga del så har jag släkt i andra delar av landet. Det är bra att vi hjälps åt att bära kostnaderna, säger Lasse Svensson.

Tidigare så har kostnaderna varierat ganska kraftigt. En del församlingar som Sollentuna har haft lägre kostnader medan det kan kosta över kronan och lite till i vissa delar av landet. Stockholm och Tranås undantas från det nya systemet, eftersom folk där betalar en kommunal avgift som begravningsavgift.

Lasse Svensson har också andra åsikter om begravningsuppgiften. Han menar

att själva namnet på avgiften är fel, eftersom folk kan få uppfattningen att själva begravningsceremonin ingår i dessa kostnader, medan det i själva verket är själva ombesörjningen av graven som

bekostas av begravningsavgiften.

– Gravskatt vore ett bättre namn, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nationella proven måste skrivas på dator

Nyheter Hejdå papper och penna, hej tangentbord och skärm. Till hösten måste eleverna i årskus 9 och gymnasiet skriva uppsatsdelarna i de nationella proven i svenska och engelska på dator. Proven ska också...måndag 23/4 12:03

Ingen gripen för mordförsök i Rotebro

Nyheter Under torsdagseftermiddagen skottskadades en man i Rotebro. Ingen är ännu gripen i ärendet.fredag 20/4 12:33