Studenthus. Såhär ska det nya studentbostadshuset vid Hägerstensåsen se ut. Foto: OWC arkitekter

MP bordlade även 155 lägenheter på Hägerstensåsen

I skuggan av den stora byggplanen för Hammarby/Björkhagen bordlades också en detaljplan för 155 lägenheter och en förskola vid Hägerstensåsen. "Det är ett komplext ärende", säger Cecilia Obermüller (MP).

  • Publicerad 15:09, 22 maj 2015

Den detaljplan för kvarteret Sparbanksboken öster om Hägerstensåsen som stadsbyggnadsnämnden skulle ha fattat beslut om på torsdagskvällen bordlades. Planen omfattar 75 bostadsrätter, 80 studentlägenheter och en ny förskola på den östra sidan av Åsen, längst med Kamrervägen. Kamrervägen som idag slutar med en vändplan ska i framtiden förbindas med Hypoteksvägen.

Bygget har mött protester från de boende som vill ha kvar skogspartiet där Kamrervägen idag slutar. Det har till och med startats en Facebookgrupp med namnet "Rädda skogen i Sparbanksboken"

Läs mer: Moderaterna: "En trend att bordlägga"

MP bestämde

Och vid gårdagens möte satte Miljöpartiet ner foten och tog initiativ till att bordlägga ärendet.

– Vi ska titta på det här, det är ett komplext ärende. Det är inte ett helt enkelt, säger Cecilia Obermüller, gruppledare för Miljöpartiet i stadsbyggnadsnämnden.

Enligt Obermüller är man positivt inställd till förskola och studentlägenheter men är mer tveksam till de 75 bostadsrätterna.

– Det är bra med förskola och studentlägenheter men de här östliga husen, bostadsrätterna är ett ganska komplext bygge. De gör mest intrång men är också svåra att bygga. Det kommer att krävas mycket sprängningar och utfyllnad för att få till dem. När man tittar på området så blir man förvånad över att planeringen utformats som den gjorts, säger hon.

Vill du stoppa de här husen?

– Vi diskuterar och förhandlar, jag kan inte säga var det landar. Sannolikt kommer planeringen att gå vidare men jag vill ge partierna i majoriteten en chans att titta på området. Det här är bara lite betänketid.

Beslutet att bordlägga ärendet välkomnades av Inga- Lill Söderqvist, styrelsemedlem i den lokala Hyresgästföreningen som länge kämpat mot bygget.

– Ser du det går framåt. Vi har nog här uppe ändå. Det är för trångt, de får inte plats. Vi behöver skogen. Kamrervägen ska dras vidare upp i skogen. De ska fram med bilar och de ska bygga ett daghem framför min balkong. Jag har hållit på sedan 2009 för att slippa det här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De förbjuder Monopol på stor brädspelsfest

Nyheter "Monopol bygger på sadism" Brädspel är ball! Så pass poppis är det med tärningar, pjäser, kort och spelplaner, att brädspelen nu fått en egen dag. Och den ska firas i Skarpnäck. Men inte med Monopol. Monopol är för sadister.söndag 22/4 9:10

Örby IS vill locka barn från Östberga

Nyheter Gratis fotbollsträningar hela sommaren Nu ska Östbergabarnen bli en del av Örby IS. Nästa helg drar klubben igång gratis prova på-fotboll på Lisebergs IP.fredag 20/4 13:33