Foto: Miljöpartiet

MP-politiker får toppjobb som chef i stadshuset

MP-politikern Annika Hjelm, idag ledamot i fullmäktige, föreslås bli chef för ett nyinrättat demokratiråd på stadsledningsnivå. ”Ingen politisk tillsättning” säger stadsdirektören.

  • Publicerad 15:02, 18 dec 2014

Det här rör sig om en vanlig anställning och en vanlig rekrytering.

Den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset har beslutat att stärka arbetet mot diskriminering och inrätta ett råd för mänskliga rättigheter. I budgeten för 2015 står det också att den representativa demokratin ska stärkas i Stockholm.

Enligt uppgifter till Stockholm Direkt ska det nya arbetet på förvaltningsnivå ledas av kommunfullmäktigeledamoten Annika Hjelm (MP).

Uppgifterna bekräftas av stadsdirektör Lars Rådh.

– Ja det är riktigt. Vi har hittat en utmärkt person för det här uppdraget. Vårt förslag är att Annika Hjelm kommer att bli anställd av oss runt nyår för att bygga upp och leda arbetet med det här nya rådet, säger han.

Hjelm är politiker

Annika Hjelm är i dag förtroendevald politiker. Hon är ledamot i kommunfullmäktige och sitter i styrelsen för Stockholmshem.

Hur går det ihop med en chefspost på stadsledningskontoret?

– Självklart kommer hon då att avgå ur kommunfullmäktige och lämna övriga politiska uppdrag i staden. Vi har en tradition i Stockholm som säger att om man har en högre befattning ska man inte sitta i fullmäktige. Det här är ingen politiskt tillsatt tjänst. Det här rör sig om en vanlig anställning och en vanlig rekrytering, säger Lars Rådh.

Lär få titeln direktör

Saken är ännu inte förhandlad i enlighet med medbestämmandelagen, MBL, men om det blir som stadsdirektören föreslagit ska Annika Hjelm tillträda tjänsten den 12 januari.

– Förmodligen kommer hon att få titeln direktör, med arbetsuppgifter inom området mänskliga rättigheter, demokrati och ytterstadsfrågor, säger Lars Rådh.

Annika Hjelm bekräftar för Stockholm Direkt att hon lämnar sina politiska uppdrag i staden om hon blir anställd på stadsledningskontoret.

 

Tre politiska tjänstemän

Stockholm har av tradition tre politiskt tillsatta tjänstemän – stadsdirektören samt de två biträdande stadsdirektörerna. De tre är sedan valet Lars Rådh, Ingela Lindh samt Anders Carstorp.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.