Leif Arne Malms mål är att bli portad från alla museer i hela Sverige. Foto: Jonas Sylvén

"Museerna tycker att jag är jobbig"

Sedan 1983 har Enköpingsbon och amatörhistorikern Leif Arne Malm undersökt om Sveriges historia är riktigt sann. I sommar ska han spela in en dokumentärfilm som granskar Heliga Birgittas död.

  • Publicerad 13:49, 30 dec 2016

Leif Arne Malm, 57, växte upp i Gävle. I perioder bodde familjen i skjul och vid ett tillfälle på en båt.

– Mamma hittade en ny karl som var luffare, säger Leif Arne Malm.

Det var när han flyttade till Enköping 1983 som intresset för historia väcktes. Nu driver han Facebook-kanalen "Är vår historia riktigt sann". Där ifrågasätts om Sveriges berättade historia verkligen stämmer.

– Jag lägger ner ungefär två timmar per dag. Mycket research på internet, säger amatörhistorikern.

Genom kanalen kommer Leif Arne Malm inte med några bevis eller direkta påståenden att det skulle ligga till på det ena eller andra sättet.

Däremot delar han med sig av sitt öppna sinne och intressanta frågeställningar.

– Jag vill få folk att börja tänka själva. Jag är som uppdrag granskning fast med historia, säger han.

I sommar drar Leif Arne Malm igång ett nytt projekt. Han ska spela in en dokumentärfilm som ska undersöka var Heliga Birgitta egentligen är begravd.

– Jag ska skicka ner ett team med fyra amatörhistoriker till Rom som ska snoka runt, säger han.

Genom åren har Leif Arne Malm varit i kontakt med många av Sveriges museer och kända historiker, som bland andra Herman Lindqvist.

Energi till att engagera sig finner han dels i ett stort intresse för historia, dels i jakten på sanningen.

– Museerna tycker att jag är jobbig. Det är nog bara en tidsfråga innan Upplandsmuseét portar mig, säger Leif Arne Malm och ler.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på företag som hyr ut maskiner

Nyheter Ett maskinuthyrningsföretagpå Skälbygatan har haft infrott under natten mellan fredag och lördag. – Övervakningsfilm finns, men alla iakttagelser är intressanta, säger närpolischef Jan Håkansson.söndag 22/4 8:53

Lugnt - utom i källarförråden

Nyheter Vårvärmen är här, men fredagen blev ändå mycket lugn i Enköping. Fast ni som har källarförråd kan väl kolla en extra gång så ni sluppit påhälsning.lördag 21/4 9:33