Myntfynd i Stattgropen

De arkeologiska utgrävningarna i Stattgropen är som bekant igång. Nu har de första fynden gjorts.

  • Publicerad 09:13, 28 sep 2017

De kommande fem, sex månaderna kommer Stattgropen befinna sig på en sorts upptäcksresa. För de arkeologiska utgrävningarna hoppas kunna gräva sig så långt tillbaka som tidigt 1100-tal och ge svar på hur gammalt det som en gång hette Enescopinge egentligen är.

Utgrävningarna är nu bara i sin linda, men redan har de första fynden gjorts.

De sex arkeologerna har hittat välbevarade rester av ett hus från tidigt 1600-tal, där man i golvlagret har funnit sju mynt, varav flera redan nu går lätt att datera.

Keramikskärvor och två stora trätunnor finns också bland fynden och ju längre ner man kommer desto äldre kommer fynden att bli.

– Vi kommer att ta tillvara det vi ska av de äldre lämningarna på den här tomten. Det är grundförutsättningarna till att vi är här. Vi vet att vi kommer att hitta mycket läder och trä, sa arkeologen Mathias Bäck innan utgrävningen startade.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

25-åring misstänks för mordbrand

Nyheter En personbil sattes i brand under natten. Bilen stod intill en bostad och en 25-åring har gripits misstänkt för grov mordbrand.söndag 25/2 10:24

Blåljus: Stöld och vapenbrott

Nyheter Den kalla fredagskvällen blev tämligen lugn i Enköping. En bil med fyra unga personer i tilldrog sig dock poolisens intresse.lördag 24/2 9:42