Stora hjärtan har ritats i Stockholms farligaste trafikkorsningar. Foto: Alexander Ståhle

Mystiska hjärtan på gatan varnar för bilism

Kanske har du sett de stora hjärtan som har ritats i fyra tungt trafikerade korsningar i Stockholm? Bakom aktionen står ett statligt finansierat forskningsprojekt på KTH. ”Vi vill upplysa om massbilismen och det massvåld vi utsätts för”, säger forskaren Alexander Ståhle.

  • Publicerad 06:10, 23 sep 2016

Klockan tre på natten mellan måndagen och tisdagen begav sig personerna bakom det statligt finansierade forskningsprojektet Alla behöver närhet ut till stans fyra farligaste korsningar.

Stora hjärtan målades med krita i korsningen på Vasagatan utanför Centralstationen och Hamngatan/Norrlandsgatan i city, samt korsningen Folkungagatan/Götgatan och Ringvägen/Götgatan på Södermalm.

– Vi fick fantastiska reaktioner. Folk som passerade var bara uppmuntrande och vi fick glada tillrop. Även de få bilar som körde förbi vinkade glatt. Det var ett enkelt budskap som gick hem, säger trafikforskaren Alexander Ståhle som ligger bakom aktionen.​

Ifrågasätter massbilismen

Gatumålningarna ska sätta fokus på hur människor drabbas av stadens bilism och hade fått tillstånd från polisen. Det var också ett sätt att uppmärksamma en ny bok kopplad till forskningsprojektet där man föreslår sätt att minska bilismen.

– Vi vill upplysa om massbilismen och det massvåld vi utsätts för och synliggöra varför städerna måste förändras och bli mer gång- och cykelvänliga. I boken så beskrivs de trender som just nu påverkar städer och trafik och som visar att man börjar ifrågasätta den här bilstaden som har byggts upp under de senaste hundra åren.

LÄS ÄVEN Här är framtidens stadsdelar i Stockholm

För bilvännen är det radikala förslag som gruppen lägger fram: sänkta hastigheter, bort med parkeringsplatser, bredare trottoarer, fler cykelbanor, avgiftsbelagda parkeringar och höjda trängselavgifter är några av dem.

Vad säger du till de bilister som känner att ni vill begränsa deras frihet?

– Jag säger New Yorks trafikchef. Hon svarar alltid: I'm not anti-car, i'm pro-choice. Jag är för valfrihet. Men så som vi har prioriterat och subventionerat bilen skapar vi inte valfrihet för de som lever i staden. Det inskränker frihet och minskar ekonomisk tillväxt, svarar Alexander Ståhle.

Foto: Alexander Ståhle

Foto: Alexander Ståhle

Foto: Alexander Ståhle

Här kan du se ett hjärta på gatan

Centralstationen

Hamngatan/Norrlandsgatan

Folkungagatan/Götgatan

Ringvägen/Götgatan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Avslöjar: Dolt bygge bakom mystiska smällar

Nyheter Förklaringen till de kraftiga ljuden som skakat om delar av Södermalm Smällarna som hörts och känts på Söder i veckan har förbryllat både boende och polisen. Nu visar det sig att det rör sig om sprängningar inuti Skinnarviksberget.lördag 17/3 8:53

Populär pub på Söder blir av med tillståndet

Nyheter Får inte längre sälja alkohol En av Södermalms populära kvarterskrogar tappar tillståndet att sälja alkohol. Anledning: ekonomin har missköts grovt, och man har smitit från skattenfredag 16/3 17:10