I KÖKET. Det är i köket och på promenader som hon hämtar sin inspiration. Foto: Michael Folmer

När stark vänskap blev en vacker kokbok

Mat kan vara något vacker. Mat kan vara poesi. I Gunnel Arvidssons nya bok ”12 Poetiska Recept” visar hon att mat kan vara just det. En kombination av recept och akvarellmålningar utgör en kokbok som står i en klass helt för sig. – Jag ville hitta det fulländade i matlagningen. Jag nöjde mig inte, säger Gunnel Arvidsson.

Gunnel Arvidsson är lite utav en kändis i Sundbyberg. Hon har under flera år synts i de kulturella kretsarna i kommunen. Hon har bland annat ställt ut sina akvarellmålningar på Kulturcentrum i Hallonbergen och hon har gett ut sammanlagt fem böcker. Den senaste boken är något helt nytt för Gunnel. Det är en kokbok. ”12 Poetiska Recept” som boken heter innehåller allt från Spagetti med svart kaviar till Pilgrimsmusslor med pilaffris och pistage. Men matlagning har inte alltid varit en passion.
– Jag gillar matlagning ibland. Det var egentligen när jag och min guddotter skulle hitta ett vuxet sätt att umgås på som jag närmade mig matlagningen på ett helt nytt sätt.
Tillsammans lagade de mat i timmar och nöjde sig inte fören rätten var så där perfekt som det bara kan bli efter flertalet misslyckanden i kastrullerna.
– Vi ville hitta det fulländade och därför tvingades vi laga om maten flera flera gånger.
Just rätten med Pilgrimsmusslor med pilaffris och pistage är en rätt hon är extra stolt över.
– Den blev jättebra och kom till när vi ville laga något av något som fanns billigt i matbutiken just då, runt jul och nyår.
Gunnel Arvidsson recept är lagade utifrån vad som är aktuellt för säsongen. Ingredienserna ska vara lätta att få tag på och allra helst ska det vara saker som man alltid har hemma i skafferiet eller i kylskåpet.
Boken kom ut i januari 2015. Det var E-boksförlaget Robolingua som till slut fick äran att ge ut boken. Gunnel Arvidsson menar att det den här gången kändes både smidigt och rätt i tiden att ge ut den som E-bok.
– Man måste hänga med i utveklingen, skrattar hon.
Och visst hänger hon med i utvecklingen. Hennes senaste diktsamling ”Livsdröm” från 2013 finns faktiskt som ljudfil på Spotify.
– Jag fick ett stipendium och då kunde jag spela in den.
Just ”Livsdröm” kommer Gunnel att läsa och prata runt om kring på ABF i Sundbyberg den 8 april.
– Jag hoppas att många kommer och tar del av den. Alla är välkomna.

Relaterad information

Förord av kocken Monika Ahlberg

Att mat kan vara ett samtalsämne, förenande och gott, det vet de flesta av oss. Men att mat dessutom kan vara både poetiskt, erotiskt, farligt och hiskeligt vackert det vet inte alla.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Lösning på platsbristen på Örskolan

Nyheter Förvaltningen har kommit fram till en lösning för platsbristen på Örskolan med hjälp av tillfälliga lokaler på Skolgången.måndag 26/6 8:37

”Ursvik fjärde bästa spåret i Sverige”

Nyheter Blekingebon Philip Persson och skåningen Oskar Jensen har testat motionsspår i Sveriges samtliga 290 kommuner. Ursviks motionsspår i Sundbyberg är det fjärde bästa enligt deras rankning.onsdag 21/6 13:44