Tillbyggnad. Den högra bilden visar hur Brf Jungfrun 24 vill utöka den befintliga byggnaden. Stadsbyggnadskontoret anser dock att de kulturhistoriska värdena väger tyngre. Foto: Stockholms stad

Nej till nya lyor på Östermalmstak

En bostadsrättsföreningen på Jungfrugatan vill bygga på två våningar på en av föreningens fastigheter. Förslaget drar ner stadsdelens kulturvärde, enligt stadsbyggnadskontoret som säger nej.

  • Publicerad 11:11, 13 dec 2017

Bostadsrättsföreningens förslag går ut på att bygga på fastigheten Jungfrun 24, på den sida som vetter mot Jungfrugatan. De två tillkommande våningarna, indragna jämfört med befintlig fasad, ger möjlighet till fem etagelägenheter.

En sådan tillbyggnad strider mot den stadsbyggnadsprincip som fastigheten byggts efter, anser stadsbyggnadskontoret, som därför föreslagit att stadsbyggnadsnämnden ska avslå ansökan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt denna byggnadstradition ska bebyggelse längs smalare gator vara lägre än bebyggelsen mot de bredare. Detta för att underlätta dagsljusinsläppet i den trånga bebyggelsen.

– Jungfrugatan är inte vilken gata som helst på Östermalm. Den har ritats redan i början på 1600-talet. Hela innerstaden är av riksintresse för kulturmiljövården och värdet i denna mycket attraktiva stadsmiljö bygger på dessa principer, säger Susanna Stenfelt, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

– Att en bostadsrättsförening vill bygga på sitt hus är vanligt, men det ställs ibland mot kulturhistoriska intressen att värna stadsbilden, och i detta fall anser vi att det väger det tyngre, säger hon.

Markus Fischer, ordförande i bostadsrättsföreningen, förstår inte kritiken.

– Det är ju stor bostadsbrist och kan man göra en tillbyggnad på ett varsamt sätt, som vi tycker detta är, så ser vi inte varför det inte kan tillåtas, säger han och påpekar att staden tidigare beviljat liknande påbyggnader, bland annat på en del av Jungfrugatan som är ännu smalare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hit ska William och Kate under Stockholmsbesöket

Nyheter En bandyträning i Vasaparken: Brittiska prinsen och hertiginnans udda programpunkt i Sverige I slutet av januari kommer prins William och hertiginnan Kate till Stockholm på sitt första officiella besök. Här är anledning till varför de besöker en bandyträning i Vasaparken.måndag 15/1 20:49

Fortsatt strid om bostäder vid Klara sjö

Nyheter Alliansen vill göra valfråga av Tekniska nämndhuset Oppositionen i stadshuset vägrar ge sig om det omtvistade Tekniska nämndhuset. De kommer att återremittera det liggande förslaget om en renovering och fortsätta arbeta för att ett nytt hus uppförs...måndag 15/1 14:59