Postskifte. Byggnadsnämndens avgående ordförande Lennart Nilsson (M) och kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) har olika uppfattningar. Foto: Jonas Månsson

Nilsson (M) fick lämna uppdrag i förtid: "Jag anses obekväm"

Lennart Nilsson (M) tvingas bort från ordförandeposten i byggnadsnämnden. Petad för att han är obekväm och en bromskloss, menar han själv. Men åsikterna går isär.

  • Publicerad 10:08, 16 dec 2016

Just nu har jag tagit lite avstånd, men givetvis finns det en viss splittring.

Lennart Nilsson har suttit som ordförande i byggnadsnämnden i 16 år. Han hade tänkt sig ytterligare ett år till, kanske till och med mandatperioden ut. Men vid årsskiftet måste han sluta.

Nyligen blev han kontaktad av partiets lokala nomineringskommitté som ville prata om hans avgång, berättar han.

– Jag skulle bytas ut omedelbart, säger han.

Hans egen uppfattning är att han anses vara för obekväm i rollen som ordförande.

– Det har funnits ett antal ärenden som kommunledningen har haft väldigt bråttom med att få igenom. Men vi i nämnden har varit tvungna att säga nej när de inte har uppfyllt lagar och krav. Plan- och bygglagen måste gälla alla oavsett om man är kommun eller enskild person. Vi måste ju behandla alla lika, säger Lennart Nilsson.

De ärenden han syftar på är bland andra HVB-boendet i Stenhamra som inte hade uppfyllt alla krav och Sanduddens skola som inte hade ett korrekt bygglov.

– Man ville bland annat att kontoret skulle godkänna en takkonstruktion som var rutten. Vi kan inte ha det så. Kommunledningen har uppfattat det här som obekvämt och jag har varit en broms när de har velat köra över fattade beslut.

Att kliva av just nu är dessutom direkt olämpligt på grund av att stadsarkitektkontoret har en nytillträdd chef, menar Nilsson, som nu även avgår som ordförande för Moderaterna på Ekerö.

Hur upplever du stämningen inom Ekerömoderaterna just nu?

– Just nu har jag tagit lite avstånd, men givetvis finns det en viss splittring, säger han.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) och nomineringskommitténs ordförande Ingemar Hertz (M) delar dock inte Lennart Nilssons uppfattning. De menar att hans avgång sker på ett naturligt sätt.

– Vi försöker få rotation så att man inte sitter för länge. Lennart har gjort ett fantastiskt arbete och en jätteinsats på Ekerö. Han är värd all eloge. Men har man suttit i 16 år har man suttit väldigt länge. Man sitter på en förtroendepost, knuten till både väljarnas och partiets förtroende, säger Reuterskiöld.

Så han har inte blivit petad?

– Nej, vi var överens innan vi gick till processen. Vi hade olika uppfattningar, men vi skildes åt som vänner.

Enligt Ingemar Hertz var de alla överens om att Nilsson skulle sluta, men inte om tidpunkten.

– Vi har haft samtal och suttit och pratat med honom, men inte om när.

När kom det på tal att det handlade om årsskiftet?

– Det var lite senare, det ska jag erkänna, säger Ingemar Hertz.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Misstankar om mordbrand på Färingsö

Nyheter Koppling till husrannsakan En ladugård brann i Svartsjö och djur fick evakueras. Nu ser polisen samband med helgens stora insats i närheten. En man bosatt i kommunen är nu misstänkt.måndag 23/4 14:47

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 11:36

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter