Baristan Camilla Källberg med årets tre olika semlor. Foto: Helle Kikerpuu

Nu är den här i Täby - semlan alla snackar om

Förra året var det princessemlan som var årets nyhet. I år är det nachosemlan som gäller.

  • Publicerad 12:13, 22 jan 2018

Maryam Rydén som äger Viggbyholms stationskafé har förutom den klassiska semlan även tagit fram en gluten- och laktosfri semla i form av en rulltårta. Dessutom satsar hon och på årets trend-semla "nachosemlan", brödbitar som doppas i grädde och mandelmassa.

– Nachosemlan är väldigt trendig i Stockholm just nu. Det är samma deg som till en vanlig semla bara lite tunnare och hårdare så att man kan doppa i grädden och skopa upp mandelmassan, säger Maryam.

– Mandelmassan är lite mörkare än vanligt, det är för att vi skalar hälften av mandlarna och blandar dem med oskalade mandlar och kryddor. Det är hälsosammare om man behåller skalen.

Explosion av gluten- och laktosfria bakelser

Maryam som varit med i branschen i många år tycker att fler och fler väljer gluten- eller laktosfria bakelser.

– De gör det av olika skäl, det finns de som är intoleranta och de som gör det av hälsoskäl. Men den senaste tiden har det riktigt exploderat, säger hon.

Nachosemlan och den gluten-och laktosfria semlan säljs nästan uteslutande på fredagar, men om man ringer och beställer kan det vara möjligt att få de två alternativen.

– Men klassikern är populärast och vi har den varje dag. Särskilt äldre vill ha den vanliga semlan och visst har jag fått någon kommentar om de två andra, men de allra flesta tycker bara att det är kul, säger Maryam Rydén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Därför spärrades Biblioteksgången av i veckan

Nyheter "Initialt kunde vi inte avgöra vad det var inuti" Läsare undrar hur det kom sig att polisen spärrade av Biblioteksgången i Täby centrum under måndagen. Svaret: En förpackning som polisen var tvungen att undersöka.fredag 16/2 11:23

Danderydsvalet 2018: Hur högt tål Djursholm?

Nyheter "Riskerar kulturhistoriska värden" På den tidigare bensinmacksstationen vid Djursholms torg ska man bygga bostäder. Vi ställde den hypotetiska frågan om det är möjligt med ett 10-våningshus till alla partiers företrädare i...fredag 16/2 11:20