Nu är Väsbys största solcellstak invigt

Profi fastigheter har låtit montera 1 500 kvadratmeter solceller på ett tak i Infra city, vilket gör det till Väsbys största solcellsanläggning. – Ambitionen är att bygga ut med fler solpaneler. Som du ser så har vi väldigt mycket tak, säger Profis vd Thomas Sipos.

  • Publicerad 16:30, 12 sep 2017

Närmare tio miljoner kronor har det kostat att montera 1 500 kvadratmeter solceller på taket av Rusta i Infra city.

Profi, som delar på kostnaden med det driftande solcellsföretaget Eneo, räknar med att investeringen betalar sig på tio, femton års sikt.

– Det här ger en bra avkastning. Vi sparar 18 ton koldioxid per år och kan producera ungefär 35 procent av fastighetens årliga elförbrukning. Anledningen till att det bara är 35 procent är att det produceras olika mycket el olika delar av året och att det är svårt att lagra. På sommaren får vi ett överskott, säger Profis vd Thomas Sipos.

Det här är Profis första solcellsprojekt och företaget har planer på ännu fler.

– Utvecklingen av solceller går fort och verkansgraden blir allt bättre. Vi har inte spjutspetsteknik i dem som vi har här, men de är kostnadseffektiva, säger Thomas Sipos.

Invigningen av den nya solcellsanläggningen skedde på tisdagen av Profis vd Thomas Sipos och kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

– Jag blev otroligt glad när jag hörde om ert initiativ. Ni påverkar och visar vägen för resten av näringslivet i Väsby. Att de också kan göra detta, sade Mathias Bohman.

MER 18 ton koldioxid

Är vad Infra citys solcellsanläggning sparar på ett år.

Motsvarar 45 normalstora villors årsförbrukning av el.

Motsvarar vad två personer totalförbrukar på ett år.

Motsvarar 3 000 Teslaladdningar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tredje raka torsken för Grimsta

Sport Grimsta AIK är inne i en jobbig trend. På torsdagskvällen kom lagets tredje raka förlust i ettan – då Bele Barkarby kom till Väsby och vann med 3-8.fredag 24/11 9:00