Stadsdelsmammorna kommer utgå från mötesplatsen i Fagersjö, men kommer röra sig i hela stadsdelen. Foto: Linda Gren

Nu har Farsta fått egna stadsdelsmammor

Nu är Farsta en av sju stadsdelar i Stockholm som jobbar med konceptet stadsdelsmammor. Syftet är att nå ut till kvinnor som behöver stärka sin etablering i samhället.

  • Publicerad 15:58, 21 feb 2018

Stockholms stad har sneglat på Berlin när de tagit fram konceptet stadsdelsmammor. Där anställs kvinnor som ska jobba i det egna området och fungera som en brygga in i samhället för nyanlända kvinnor.

Nu blir Farsta den sjunde stadsdelen i Stockholm att anställa stadsdelsmammor. Sedan tidigare finns dem i till exempel Rågsved och Skarpnäck. I torsdags började tre kvinnor med olika bakgrund och språkkunskaper en ettårig anställning.

– De ska röra sig i stadsdelens alla områden och jobba uppsökande mot kvinnor som behöver information och kunskap för att stärka sin etablering i samhället, inte bara nyanlända. Det kan handla om att ge kunskap om jämställdhet och demokrati eller att stödja kvinnorna att ta kontakt med arbetsförmedlingen eller förskolan, säger Therese Grahn som är enhetschef för enheten för ekonomiskt bistånd i Farsta.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Rent konkret kan det innebära att de följer med till öppna förskolan eller är ett stöd för någon som inte vågar gå till tandläkaren själv.

Satsningen på stadsdelsmammor görs i de stadsdelar där det behövs extra insatser för att öka kvinnors sysselsättning och få fler barn att gå i förskolan. Stadsdelsmammorna i Farsta kommer till en början att ha sitt kontor på Mötesplats Fagersjö, men tanken är att de ska röra sig i hela stadsdelen, till exempel vara på öppna förskolan eller biblioteken.

Anställningen som stadsdelsmamma sker inom ramen för de så kallade Stockholmsjobben som subventioneras av arbetsförmedlingen. Förhoppningen är att de ska kunna leda vidare till andra anställningar efteråt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pionjär bjuder in alla på yoga i Solberga

Nyheter "Gjorde mig frisk igen" Ann-Marie tog Astangayogan till Sverige på 1980-talet. Nu startar hon yogaklass för ungdomar i Solberga.söndag 18/3 9:00

Planen för gamla biblioteket i Fruängen

Nyheter "Vi ser ett stort intresse" Mat och dryck, service och vård – det är vad centrumägaren i Fruängen tänker satsa på i de lokaler som nu står tomma.lördag 17/3 7:30