Nu har Jakobsberg fått en andra pendeltågsentré. Foto: Evelina Hertz

Nu har Jakan äntligen fått sin andra pendeltågsuppgång

Nu är det fritt fram att använda den södra entrén till Jakobsbergs pendeltågsstation. Samtidigt öppnar en ny genväg under tågspåren för gående och cyklister.

  • Publicerad 11:31, 6 sep 2017

Redan på måndagen stod den nya gång- och cykeltunneln med en ny entré till pendeln klar.

Nu kan resenärer som kommer till tåget i den södra änden ta sig till perrongen via ett nytt stationshus med rulltrappor, trappor, hiss och vänthall vid plattformen.

För gående och cyklister blir det också en snabbare väg att ta sig från ena sidan Jakobsberg till den andra. Den tio meter breda tunneln rymmer en gångväg och en cykelbana med ett fält i vardera riktning.

– Det ska bli enklare för de som jobbar och bor i Jakobsberg att ta sig fram, säger Eva Nordberg, projektchef på Trafikverket.

2,5 års byggtid

Arbetet med den nya entrén och den tio meter breda tunneln har pågått under 2,5 år och kostat ungefär 200 miljoner kronor.

– Trafikverket bygger ut Mälarbanan på sträckan mellan Tomteboda och Kallhäll, sedan finns det ett avtal mellan oss och Järfälla kommun. I det ingår bland annat att vi bygger den här nya entrén vid Jakobsbergs station, säger Eva Nordberg.

Invigning under onsdagen

Trots att den varit öppen i två dagar kommer en invigning att ske vid klockan 14 under onsdagen den 6 september, med Trafikverkets personal på plats för att svara på frågor.

Kvar kring Jakobsbergs station är nu att sätta upp bullerdämpande skärmar, ett arbete som pågår hela sträckan Barkarby-Kallhäll.

– Anslutningen från Ynglingavägen till gång- och cykelbana är inte helt klar. Där har vi lagt grus tillfälligt för att den ska kunna användas. Så fort skärmarna är uppsatta kan vi göra klart den, säger Maria Taylor, kommunikationsansvarig för projekt Mälarbanan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SWAT efter vd:ns avgång: "Hoppas på förnyat samarbete"

Nyheter Havererat samarbete med Järfällahus Förra veckan skrev vi om att ungdomsföreningen SWAT har sagts upp från sina lokaler i Kallhäll och Jakobsberg efter ett havererat samarbete med Järfällahus (JHAB). När företagets vd nu avgått har...tisdag 21/11 15:54

Nya säljknepet på bostäder: black friday-rea

Nyheter "Kunderna tar generellt lite längre tid på sig innan de bestämmer sig" Den amerikanska shopping-och readagen Black Friday blir ett allt vanligare fenomen i detaljhandeln även i Sverige. Nu införs det också på bostäder i Barkarbystaden.tisdag 21/11 12:24