Så här ser behållaren ut där kunder kan panta sina gamla plastpåsar. Foto: Hemköp

Nu kan du panta plastpåsen i matbutiken

Släng din gamla plastpåse i en låda i butiken och få en krona tillbaka att handla för. Men det nya pantsystemet som en butik i Vasastan rullat igång fungerar bara för vissa plastpåsar.

  • Publicerad 11:55, 20 apr 2017

Det är Hemköp vid Torsplan som nu rullar igång ett försök med att ta emot gamla plastpåsar och ge tillbaka pant för dem.

Hans idé: Plastpåsarna ska pantas

Teknikmagasinet i Liljeholmsgallerian införde pant för plastpåsar redan förra året men Hemköp är först ut som matbutik.

– Vi vill att kunden ska återanvända plastpåsen så många gånger som möjligt. Det är det bästa för miljön. Men när man använt den så många gånger att den inte fungerar längre så kommer man till oss och lämnar in den. Då drar vi av en krona per kasse på köpet. Men det gäller för max tio påsar per gång, säger Elin Jarl, presskontakt på Hemköp Sverige.

Men det går inte att ramla in i butiken och panta vilka påsar som helst, nej ett krav är att påsarna är köpta i någon av Hemköps butiker.

Ser ni framför er att folk ska börja leta Hemköpspåsar nu som vissa letar burkar?

– Nej. Vi tror inte det. Vi har satt ett maxantal på tio påsar per köp och vi delar inte ut kontanter, säger Elin Jarl.

kostar tre kronor styck

När pantsystemet nu är igång har butiken höjt priset på plastpåsarna med 50 öre styck och en påse kostar nu 3 kronor. Den som pantar en påse får tillbaka en krona men även de som inte pantar bidrar till en miljöinsats.

Östermalms förskolor gör sig av med gamla leksaker i plast

– 50 öre per påse som inte pantas skänker vi till organisationen Städa Sverige som ska starta ett projekt som går ut på att städa längs Brunnsviken, säger Elin Jarl.

De plastpåsar som lämnas tillbaka tas om hand och skickas till en plaståtervinningsstation i Arvika med butikens ordinarie transporter. Den återvunna plasten blir svarta sopsäckar.

80 plastpåsar per person och år

I Sverige förbrukar vi i snitt 80 plastbärpåsar per person och år. Den siffran ska halveras till år 2025 enligt ett EU-direktiv.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Insats i Vasastan – område avspärrat

Nyheter Polisen utreder misstänkt föremål under bil Ett område i Vasastan har spärrats av sedan ett misstänkt föremål har påträffats under en bil. Bilen uppges tillhöra en person som tidigare har hotats. Polisen arbetar nu på platsen.måndag 23/4 9:31

Stora förseningar för Nackabussar efter olycka

Nyheter Långa köer och inställda avgångar för resenärer in mot Slussen En trafikolycka mellan två personbilar på väg 222 vid trafikplats Nacka orsakar stora förseningar i busstrafiken nu på måndagsmorgonen med långa köer som följd.måndag 23/4 9:24