Byggplaner. Det ska byggas bostäder längs med Gamla Tyresövägen, i skogspartiet mellan Flygledargatan och radhusen bredvid Skarpnäcksfältet. Foto: Linn Matikka

Nu ska Skarpnäck och Sköndal växa ihop

Gamla Tyresövägen ska få mer liv och Skarpnäck och Sköndal ska byggas ihop. Det är planerna när den andra etappen av programmet för Bagarmossen-Skarpnäck börjar ta form.

  • Publicerad 16:33, 16 nov 2017

Nu har ytterligare en del av byggplanerna i programmet för Bagarmossen-Skarpnäck dragit i gång.

Exploateringskontoret har klubbat igenom ett inriktningsbeslut om markanvisningar till flera olika byggbolag som ska kunna börja planera för uppemot 310 bostäder längs med Gamla Tyresövägen, i skogsområdet mellan Flygledargatan och radhusen bredvid Skarpnäcksfältet.

Programmet för Bagarmossen-Skarpnäck innehåller uppemot 3 500 nya bostäder och sedan tidigare har ett start-PM godkänts för den första etappen av byggprojektet – Bergholmsbacken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Området ligger mellan Rusthållarvägen och Skarpnäcksvägen och ska bebyggas för att knyta ihop Bagarmossen och Skarpnäck lite mer.

I den andra etappen är det Skarpnäck, Norra Sköndal och Stora Sköndal som ska bindas samman.

– Det ska bli lättare att ta sig mellan områdena, främst för fotgängare och cyklister, säger Jenny Brolin, projektkommunikatör på exploateringskontoret.

Exploateringskontoret vill att ett cykelpendlingsstråk ska knyta ihop stadsdelarna och göra det lättare att cykla in till stan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Gamla Tyresövägen ska dessutom omvandlas till "en gata med stadskaraktär".

– Området är ju rätt öde nu, förutom Hemköp som ligger där. Det blir mer liv med en blandning av bostäder, handel och service så att det rör sig mer folk i området, säger Jenny Brolin.

De markanvisningar som nu klubbats igenom möjliggör att det byggs 220-310 lägenheter, lokaler – ännu inte klart vilken typ – och en mindre förskola. Ungefär 55 procent av bostäderna föreslås bli hyresrätter och första inflyttning spås kunna ske under 2023.

Den yta som föreslås bebyggas utgörs av skog och berg. Den ska kompenseras, vilket ska utredas längre fram när byggplanerna är mer konkreta, enligt exploateringskontoret.

Programmet för Bagarmossen-Skarpnäck

Upp till 3 500 nya bostäder, främst i områdena Bergholmsbacken, Gamla Tyresövägen, Skarpnäcks sportfält, Skärgårdsskogen, Skarpa by och Bagarmossens centrum.

Bättre service och kollektivtrafik.

Tio förskolor planeras samtidigt som omoderna förskolor och paviljonger fasas ut.

En ny F-9-skola för ca 1100 elever föreslås centralt i området vid Bergholmsbacken.

På Skarpnäcks sportfält möjliggörs plats för en ny sim- och idrottshall. En till idrottshall reserveras vid den nya skolan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

(L): "Stoppa graffitiväggen i Farstaängen"

Nyheter Efter rapport om ökat illegalt klotter på Södermalm Peter Öberg, ordförande för Liberalerna i Farsta, vill stoppa bygget av den lagliga graffitiväggen i Farstaängen. Det efter att en ny rapport visar att det illegala klottret har ökat i närområdet...torsdag 18/1 15:56

Här får Stockholm underjordiska ishockeyrinkar

Nyheter Nya anläggningar ska göra staden redo för hockey-VM En eller två nya hockeyrinkar ska byggas under jord. Rinkarna kan ha en avgörande betydelse för att Stockholm ska kunna söka arrangera ishockey-VM i framtiden.torsdag 18/1 14:12