Otydligt. När ljusen är släckta har fotgängarna företräde, men det är få som känner till reglerna. Foto: Mimmi Epstein

Nu ska trafikstrulet vid Vanadisplan bort

De "släckta" trafikljusen vid Vanadisplan fortsätter att irritera och förvirra. Sedan Citybanan öppnade rör sig väldigt många fler i området. Nu har trafikkontoret en plan.

  • Publicerad 07:00, 25 jan 2018

Klockan är strax innan nio på morgonen och vid trafikljusen på Vanadisplan väntar de gående på grönt ljus trots att de inte behöver det. Samtidigt gör ingen bilist en ansats till att stanna under den kvart som Vi i Vasastan observerar platsen.

Trafikljuset vid Vanadisplan är ett av tre "släckta" i innerstan. Att trafikljusen är släckta innebär att fotgängare kan trycka på knappen för att få grönt. Bilarna får då först gult, sedan rött – men aldrig grönt när de får köra. I stället släcks signalen, vilket egentligen innebär att gående fortfarande har företräde. Något som få vet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Sedan Citybanan började gå så har det skett en enorm ökning av all trafik, gående, cyklister och bilister. Men det är få som fattar hur trafikljusen funkar. Ingen vågar gå, bilarna tutar och det är en idiotisk lösning, säger Kjell Fallqvist som från sin lägenhet nyligen bevittnade en olycka mellan en cyklist och en bilist.

– Lyckligtvis skadades ingen allvarligt men man är ju rädd att det kommer att ske fler olyckor, säger Kjell Fallqvist och fortsätter:

– Antingen får man väl sätta dit ett riktigt övergångsställe eller flytta det längre ner på Sankt Eriksgatan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och nu får Kjell bönesvar från trafikkontoret. Planen är att trafikljusen ska bort.

– Vi gjorde ett försök där vi plockade bort två likadana på Östermalm och det föll väl ut. Vi har inte fått in några klagomål. De här signalerna är väldigt otydliga för alla trafikantgrupper och nu är planen att ta tag i de vid Vanadisplan. Jag kan inte säga om det blir i år eller nästa, säger Erik Lokka Hollander, trafiksignalsingenjör på trafikkontoret.

Beslutet att ta bort trafikljusen är inte formellt fattat men planen är att det i stället blir en klassisk "herr gårman"-skylt.

– Det lutar åt det. Kanske måste det till någon form av hastighetssänkande åtgärd också.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny krog flyttar in i på västra Ringvägen

Nyheter Öppet för frukost Ringos i MTG-huset på Ringvägen har stängt och ersättas av ny krog.torsdag 22/2 19:30

Anrika strandhuset kan bli krog

Nyheter Kungsholmsvillan från 1800-talet har stått övergiven En outnyttjad pärla mitt i staden som skulle förvandlas till ett nytt sportcenter. Så beskrev fastighetskontoret Annexet vid Smedsuddsbadet för några år sedan. Sedan dess har allt stått stilla –...torsdag 22/2 17:00