Efterlyser. Pia Forsberg vill få fler högutbildade till Huddinge. Foto: Thomas Carlgren

Ny strategi för fler jobb i Huddinge

…där Pia Forsberg, Huddinge kommuns näringslivschef. Varför har Huddinge kommun tillsammans med företaget Bisnode gjort en näringslivsanalys?

  • Publicerad 11:51, 26 jun 2015

– Det är så mycket som händer i världen som gör att näringslivet förändras snabbt. Vi ville skaffa oss bättre underlag för att veta hur vi effektivare ska förbättra näringslivet i Huddinge. Vilka branscher är det som anställer mest folk till exempel?

Vad fick ni för svar på den frågan?

– Något som förvånade var att IT- och telekombranchen hade vuxit så rejält. Sedan ser vi stora möjligheter för arbetstillfällen inom besöksnäringen. Även detaljhandeln är en stor bransch i Huddinge och inom servicesektorn finns det stor chans att få jobb för de som inte har hög utbildning.

Analysen visar att det finns ett gap mellan utbildningsnivå och yrken i Huddinge. Vad ska ni göra åt det?

–Det är ett stort problem. Det visar att vi måste försöka få våra elever att läsa vidare i högre utsträckning. Jag ser varje vecka företag som har brist på arbetskraft trots att vi har en arbetslöshet. Matchningen är inte bra och det är en stor utmaning att ta tag i. För oss inom kommunen är det en utmaning att till exempel få tag på civilingenjörer. Jag tror vi i kommunen måste bli bättre på att berätta vilka roliga jobb vi har.

På vilket sätt påverkar analysens resultat det kommande arbetet med att förbättra näringslivet i Huddinge?

– I höst kommer vi ta fram en strategi för näringslivsutveckling för att bättre veta vilka insatser vi kan göra för att bidra till fler arbetstillfällen. Jag tror mycket handlar om att få fler befintliga företag att växa. Visst kan det vara bra att även locka fler företag till kommunen, men i först hand är det viktigt att se vad vi kan göra för de företag som finns här. Vi måste kommunicera mer för att veta vad de vill ha hjälp med. Det kan till exempel handla om hur vi ska få med företagen när vi tar fram nya bostadsområden.

Näringslivsanalysens resultat

Bra konkurrenskraft och tillväxt i förädlingsvärde, anställda och företag.

Större företag förlorar anställda. Tillväxt i de mindre och nya företagen.

Flest nya jobb inom detaljhandeln, hälso- och sjukvård och byggnadsindustri. Potential för tillväxt i anställda inom företagstjänster och besöksnäring.

Stort utbildningsgap.

Resultaten presenterades i juni 2015, men åren som undersökts är 2008 till 2013.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.