Ovanligt. Enligt länsstyrelsen är det ovanligt men inte omöjligt att möta en varg. Foto: Mostphotos

Ny vargobservation – på Närlundavägen

Ännu en observation har rapporterats om varg i kommunen. Denna gång mitt inne i Närlundas villaområde förra veckan.

  • Publicerad 15:40, 2 nov 2017

Försökte göra mig stor och fräsa och väsa, vilket fick den att vända och springa åt andra hållet, men strax kom den efter oss igen.

En Ekeröbo var ute på tidig morgonpromenad när hon såg ett djur som gick och nosade vid vägkanten på Trädgårdsvägen, nästan nere vid Närlundavägen. Hon trodde först att det var en ovanligt stor och välgödd räv, men när djuret kom närmare och passerade under gatlyktorna såg hon att den var mycket större än en räv och dessutom grå.

I ett mejl till Mälarö Tidning berättar kvinnan, som vill vara anonym, att djuret kom så nära som fem meter ifrån henne och hunden. Den verkade inte aggressiv, men nyfiken och mycket målmedveten. Trots att hon försökte skrämma bort den fortsatte den att följa efter henne längs Närlundavägen.

”Försökte göra mig stor och fräsa och väsa, vilket fick den att vända och springa åt andra hållet, men strax kom den efter oss igen. Flera gånger fick jag den att stanna och backa ett par steg, men till slut brydde den sig inte alls om mina oljud”, skriver hon.

LÄS ÄVEN: Varg ska ha setts på Helgö

Kvinnan berättar att hennes hund brukar vilja springa fram och leka med djur de träffar på sina promenader. När de ser vildsvin på några meters håll brukar hunden bara stå och titta, men nu betedde den sig helt annorlunda.

”Hon blev väldigt skärrad och ville bara springa därifrån”, skriver kvinnan.

Hon ville inte trigga en jaktinstinkt genom att springa men när djuret inte brydde sig om hennes försök att skrämmas och kom allt närmare så sprang hon till slut.

”Vi sprang med tanken att försöka villa bort den när det fanns några avtagsvägar och ta oss ut till stora vägen med trafik. Det verkade fungera, för när vi kommit över vägen kunde vi inte se den längre”, berättar hon.

Observationen har rapporterats hos Länsstyrelsen, men har inte kvalitetssäkrats. Rovdjurshandläggare Arne Söderberg menar att det inte är omöjligt att det var en varg, men att det är svårt att veta säkert utan ett foto eller en video.

Om det var en varg hon mötte så gjorde kvinnan rätt i att försöka skrämma iväg den, menar han.

– Det är bra att vara bestämd och att det framgår av kroppsspråket att det är jag som bestämmer. Djuret ska uppfatta att du är en människa och det ska höras att du kommer, säger han.

Man kan försöka göra sig så stor som möjligt genom att lyfta upp jackan och sträcka ut armarna, och gå eller kasta något mot vargen. Däremot ska man inte springa iväg, eftersom det kan trigga jaktinstinkten hos vargen.

Om vargen trots allt skulle anfalla så ska man slå och sparka så mycket man kan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Strömlöst fredagsmys på Färingsö

Nyheter Fredagskvällen började med strömavbrott för många på Färingsö. Inte förrän efter 19.00 var strömmen tillbaka i alla hushåll.måndag 19/2 15:13

KRÖNIKA: Det personliga är det politiska – och tvärtom

Krönika I diskussioner om valet i höst så handlar det ofta om de stora penseldragen. Ideologier, nationella riktlinjer, landets plats i EU, i världspolitiken, i den globala ekonomin. Det är ofta sådant som...fredag 16/2 14:27

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter