Nobelberget Marknad har premiär på söndag. Förutom prylar utlovas även mat, debatter och musik.

Ny vintagemarknad ska förvandla Stockholm till Berlin

Hur många marknader tål Stockholm? En hel del. Nu på söndag är det premiär för en bjässe som tar avstamp i Berlin för att skapa en medveten folkfest.

  • Publicerad 18:00, 13 maj 2017

På söndag är det premiär för Nobelbergets nya marknad. Nackas stora kulturarena, tummelplats för konserter och klubbar, ger sig med sina 10 000 kvadratmeter in i kampen om fyndsugna 08:or.

STOR LISTA: Här hittar du loppisarna i vår

Förutom gamla prylar blir det också mat, debatter och musik.

Martin Lagerberg, VD för Nobelberget, finns det inte tillräckligt med vintage och retro i stan?

– Absolut, det finns ett överflöd av loppisar. Men i vårt program är köp/sälj en väldigt liten del. Vi har ju också artister och workshops och samhällsdebatt om stadsutveckling. Jag hoppas att det vi gör är unikt. Vi siktar högt och lågt, brett och smalt, vi vill skapa ett ordnat kaos där kulturen kan växa. Bredda begreppet marknad.

Varför gör ni det här?

– Vi har så stora, dolda ytor på Nobelberget med mycket möjligheter. Och marknaden blir både inne och ute. Men sedan var vi ett gäng i Berlin där vi besökte en marknad. Där hade de en karaokescen och människor gick upp och sjöng inför 500 pers. Vi blev alla helt tagna. Det var så mycket mer än bara en marknad, det var en folkfest fylld med mänsklig värme.

Är det här alltså ännu ett försök för hipster-Stockholm att bli som Berlin?

– Nej, det tycker jag inte. Vi vill bara skapa en massa grejer vi gillar på en och samma plats. Bröderna Lindgren är ett av mina favoritband. Det delar jag med min son och nu på söndag kan vi se dem spela ihop på Nobelberget.

Hur ser er typiska besökare ut?

– Den personen finns inte hoppas jag. Vi vill skapa något med alla som uppskattar kultur, Jag hoppas på folkfest. Vi kör en gång i månaden till att börja med, så får vi se vart det tar vägen efter det.

Nobelbergets marknad äger rum nu på söndag den 14 maj, klockan 11-17. Läs mer på Facebook.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.