Fixar. Fritidsledaren Marc Ljungström fixar det sista med taket. I bakgrunden skrapar Abdi, Kevin och Jonathan bort den gamla dörrfärgen. Foto: Evelina Hertz

Nya Lyktan för gymnasieungdomar växer fram i Hässelby gård

I mitten av januari öppnar fritidsgården för äldre ungdomar i Lyktans källare - med ny look och nytt namn. Just nu jobbar ungdomar och personal för fullt med att göra om lokalen.

  • Publicerad 12:12, 9 jan 2017

Om en vuxen hade bestämt hur det det skulle se ut hade vi kommit hit och känt "det här inte vår stil"

Det är hiphop i högtalarna och koncentration i luften när nya fritidsgården för gymnasieungdomar i Lyktans källare börjar ta form. Abdi Amin, 18, från Hässelby gård har fullt upp med att skrapa bort gammal dörrfärg.

– Det går bättre än jag trodde. Jag har aldrig gjort något sånt här innan så jag tänkte att det vore kul att prova, säger han.

LÄS MER: Efter protesterna: Äldre ungdomar får egen lokal på Lyktan i Hässelby gård

Under jullovet har Abdi tillsammans med några kompisar och personalen planerat, handlat material och målat.

– Det var vår idé att ändra färg i taket. Vi fick hjälp att välja färger i affären och sen plockade vi ner alla plattor och målade dem. Det tog tre-fyra dagar att måla allt, säger Abdi Amin.

Före ommålningen och hur det ser ut just nu i Lyktans källare. Foto: Ylva Bergman/Evelina Hertz

På plats är också nyanställda fritidsledaren Marc Ljungström, 27, som själv gick högstadiet i Hässelbygårdsskolan. Första steget är att få klart lokalen, sedan ska personalen tillsammans med ungdomarna utforma verksamheten och hitta på ett nytt namn.

– Vi vill att ungdomarna ska känna att det är deras egen grej. Men vi har pratat om en vårfest på torget, hiphop-jam, graffitiworkshops och stadsodling som vi kan ha både inomhus och utomhus, säger Marc Ljungström.

Vill locka fler tjejer

Hässelby Tidning har tidigare skrivit om att det är mest killar som kommer till Lyktan, något som Marc Ljungström känner igen även från sin tidigare arbetsplats på en fritidsgård i Kista.

LÄS MER: Så ska fler tjejer lockas till fritidsgården i Hässelby gård

– Oftast får man jobba hårdare för att tjejerna ska komma och det är något som vi har diskuterat mycket. Vi måste få bort den buffliga miljön och anordna events som till exempel tjejgrupper, säger Marc Ljungström.

Roberto de Souza, är föreståndare för den nya verksamheten och han tror att mycket handlar om att bygga relationer med föräldrar.

– Många föräldrar är oroliga för att släppa iväg sina döttrar, och söner, till fritidsgården. Vi kommer ha en invigning i mitten av januari och bjuda in föräldrar och ungdomar från området, säger Roberto de Souza.

"Vet exakt vad ungdomarna vill ha"

Men det finns en del kvar att göra innan de är redo för invigning. Dörrarna ska målas, en cafédisk ska byggas och det ska köpas lampor och möbler.

– Vi hoppas att alla blir nöjda, vi vet ju exakt vad vi ungdomar vill ha. Om en vuxen hade bestämt hur det det skulle se ut hade vi kommit hit och känt "det här inte vår stil". Men nu är det vi som har bestämt och handlat allt, säger Abdi Amin.

Mer om nya fritidsgården

Fritidsgården ligger vid Hässelby gårds torg i Lyktans källare. Verksamheten riktar sig till ungdomar i åk 9 till och med åk 3 på gymnasiet.

Ungdomarna ska få hitta på ett namn till fritidsgården.

Fritidsgården får egen ingång från baksidan och den gamla galleringången i trapphuset stängs.

Källaren kommer hållas öppen på försök under vårterminen för att sedan utvärderas i juni.

Öppettider är inte helt spikade, men tanken är tis-tor kl 17-21 och fre-lör 17-23.

Övervåningen som fortsätter heta Lyktan är för åk 5 till åk 8.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SFI-elever om S löfte på hårdare språkkrav

Nyheter "Svårt att plugga svenska när man måste jobba" Lär dig svenska – annars blir du av med bidragen. Det är ett av Socialdemokraternas vallöften som presenterades idag. Men hårdare krav är inte lösningen, tror SFI-elever i Vårberg.tisdag 24/4 16:02

Vilket är Stockholms snyggaste hus?

Nyheter Var med och rösta fram Årets Stockholmsbyggnad – här är de tio finalisterna Det är dags att utse Årets Stockholmsbyggnad. Här är de de tio finalisterna – vilken byggnad gillar du bäst?tisdag 24/4 15:17