Jonas Stenmarck har ett hyfsat portabelt bryggeri som han fraktar upp och ned mellan köket och källaren när det är dags för bryggning. Foto: Kevin Wedin

Nya ölsmaker föds i hemmet i Vallentuna

Hobbybryggaren Jonas Stenmark har bryggt sitt egna öl de senaste fem åren. Varje år blir det mellan 40-80 liter och det bästa enligt Jonas är att det inte finns några begränsningar.

  • Publicerad 15:39, 14 aug 2017

Det blir allt vanligare att privatpersoner brygger sitt egna öl. Och en som gör det är Vallentunabon Jonas Stenmarck som de senaste fem åren bryggt eget öl hemma i villan i Angarn. Nere i källaren förvarar han all utrustning som krävs vid bryggning och när det väl är dags så lyfter han upp allt till köket.

– Det är ju lite trevligare att vara i köket än nere i källaren, det luktar ju som att man bakar, säger han.

Under årens lopp så har Jonas bryggt ungefär 14 olika ölsorter.

– Tidigare hade jag ett stort intresse för whiskey, men sen upptäckte jag hur varierande ölen kan vara i smakerna, säger han.

– Så jag och en kompis smakade på öl från en del småbryggerier och tänkte att vi själva ville prova på det.

Kvällshobby

Vanligtvis brygger han mellan två och fyra gånger per år, varje bryggning ger ungefär 20 liter öl. Och med en vanligt jobb inne i stan så är bryggeriet en hobby som han ägnar kvällar och helger åt.

– Jag gör knappast det här för att få så billig öl som möjligt. Det är ganska dyra instrument och även råvarorna kostar en del. Men det roliga är ju att göra öl som smakar väldigt gott, säger han.


 

Etiketterna på några av flaskorna är teckningar som hans barn har gjort. Foto: Kevin Wedin

Och den sorts öl som går hem hos Jonas är inte vanlig Svensson-lager och det roligaste är de obefintliga begränsningarna.

– Jag är en Stoutkille som gillar riktigt mörk öl. Men man provar allt, jag gillar öl som smakar mycket. Jag har lagrat på whiskeyfat, jag har smaksatt med chili som vi själva odlat.

"Lägga ännu mer tid"

Även om det inte finns konkreta planer så tycker Jonas det hade varit kul att ha en småskalig försäljning av sin egenproducerade öl. Hindret blir dock tiden han skulle behöva lägga ned.

– Jag skulle kunna göra så att jag kan sälja via systemet och brygga mycket mer än jag gör idag, men då behöver jag lägga ännu mer tid, säger han.

Vidare berättar han att hans öl, trots allt, inte faller alla i smaken.

– Jag vet och tror nog att en del tycker att det smakar lite för mycket, i alla fall för de som är oinvigda. Men det roliga är att, när alla bryggningar inte blir bra, så finns det alltid någon som smaken faller på läppen, säger Jonas Stenmarck.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bråk på Danderyds sjukhus

Nyheter Polis på platsen Vid halv fyra-tiden fick polisen in ett larm om ett bråk på Danderyds sjukhus.tisdag 23/1 16:37

Massor av animerat i Vallentuna Kulturhus

Nyheter "Får se hur filmframställningen gått till" I vår visas olika animerade filmer på kulturhuset. Dessutom blir det utställning med Dunderklumpens "pappa" Per Åhlén, och lokala kulturskoleelever visar sina filmer.tisdag 23/1 15:53