Foto: Mikael Andersson

Nya regler ger större barngrupper i Stockholms förskolor

De rödgröna har beslutat att även barn till föräldralediga har rätt att vara heltid på förskola. Resultatet? En ökning med i snitt närmare ett barn per avdelning. Men några nya pengar är inte att räkna med för stadens förskolor.

Undersökningen bygger på en enkät som Stockholms stad skickat ut till alla kommunala och fristående förskolor. Syftet är att se hur den första tiden med de nya reglerna fallit ut. Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd, ser siffror hon varnade för innan och befarar att fler barn innebär sämre pedagogisk verksamhet.

– Det som sker är en förskjutning där förskolorna tvingas ägna sig åt barnpassning istället för pedagogisk verksamhet. Beslutet riskerar att försämra kvaliteten på Stockholms förskolor.    

Om ni fick bestämma skulle beslutet rivas upp?

– Absolut. 30 timmar var fullt tillräckligt och gav förskolorna förutsättningar för en bra verksamhet för alla barn.

Klubbat och klart: Stockholm inför rätt till heltid för alla barn i förskolan

Karin Wanngård (S), finansborgarråd, är däremot positiv till siffrorna. Att antalet syskon ökat var trots allt syftet med reformen.

– Den ger också en större flexibilitet och bättre möjligheter för föräldrar att planera sin familjesituation. Men det har gått kort tid, i praktiken infördes reformen så sent som den 1 februari. Så det här är någonting vi kommer att följa noga och som kommer att följas av fler åtgärder.

Samtidigt hör vi om förskolor som vittnar om en personalbrist som gör att de går på knäna?

– Därför behöver vi utöka verksamheten genom fler förskolelärare, barnskötare och förskolor. Det är vår ambition att garantera alla barn rätt till heltid och min målsättning är att fler barn ska gå i förskola.

Hon ser dock inget behov av att skjuta till pengar till verksamheterna.

– Vi har landets största förskoleschablon och ser att de klarar sina utgifter, säger hon.

Kritik mot generösa regler i förskolan: Fel satsa på rätt till heltid för alla barn

Ökning av heltidsbarn per avdelning:

Bromma 0,7

Enskede-Årsta-Vantör 1,0

Farsta 0,8

Hägersten-Liljeholmen 1,3

Hässelby-Vällingby 0,3

Kungsholmen 1,0

Norrmalm 0,8

Rinkeby-Kista 0,9

Skarpnäck 0,5

Skärholmen 0,3

Spånga-Tensta 1,1

Södermalm 0,6

Älvsjö 0,5

Östermalm 1,3

Genomsnittlig ökning 0,8

Enkäten gick ut till cirka 1 000 kommunala och fristående förskolor. Svarsfrekvensen var i genomsnitt 51 procent.

Källa: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Klartecknet från SL: Det är röda linjen som byggs ut

Nyheter Nu står det klart. Det är tunnelbanans röda linje som får en ny gren när Stockholms tunnelbana förlängs.måndag 24/4 7:04

Hallå där, hur klarar ni att hålla masken på jobbet?

Nyheter Vi har träffat några av Stockholms minst svagmagade yrkeskårer Liksanerare, råttjagare och bajamajatömmare. Det finns vissa problem som få vill ta i – men som måste lösas.söndag 23/4 18:30