Nytt kvarter. Rasbranten vid Hornsbergs strand och ovanför vid Stadshagens IP ska det byggs sju nya punkthus. Foto: Varg Arkitekter

Nya Stadshagen sågas igen: "Det ser förjävligt ut"

För fula hus. Omdömet på stadens byggplaner i Stadshagen är hårt. Från alla håll.

  • Publicerad 11:17, 30 jun 2017

Stadens jätteplan för Stadshagen med runt 1 800 nya bostäder är nu ute på granskning. Men det tog inte lång tid innan kritiken trillade in på vår artikel om planerna – från alla håll.

SE BILDERNA: Efter kritiken – så vill staden förtäta Stadshagen

Framförallt verkar många tycka att de nya kåkarna blir för fula.

I Yimby-gruppen "Stockholm är inte Bullerbyn" är tongångarna minst sagt hårda.

”Välkommen till den levande promenadstaden! Bara en person med avgrundstort självhat skulle välja den vägen.”

”Det som kunde ha blivit så bra blev... inte så bra. Varför bygger man inte stad längst med hornsbergs strand för att länka samman kungsholms strand med det som är byggt längre österut på hornsbergs strand (ser även gärna en park där båtklubbens uppställningsplats är)? Varför kopplar man inte ihop stadshagsvägen med franzénsgatan för att koppla ihop området på berget med resten av stadsdelen? Vart tog det planerade huset på ytparkeringen på tomten mitt emot sjukhuset vägen (tror det är einar matsson som äger hyreshuset)?” 

Stadens nya plan – två hus vid Sankt Göransparken

”Lägg på några våningar på dom där exempelhusen! Och gör dom gärna lite snyggare och modernare!”

”Så här blir det när funktionalister styr över arkitekt- och planarkitektubildningarna samt stadsbyggnadsförvaltningen. Glesa monotona punkthuskartonger i skogsbackar.”

”De lyckas inte ens få det att se attraktivt ut på pr-bilderna. Förstår att det är brant och knepigt att bygga, men alltså vafan, var det här det bästa de kunde komma fram till?”

Två lägre hus istället för ett höghus föreslås nu vid Sankt Göransparken. Foto: Utopia Arkitekter

Men även i gruppen "Stockholmsdebatt - stadsplanering och arkitektur i Stockholmsregionen" är kritiken inte nådig.

”Mer av samma modernism vi redan lider av. När ska självplågeriet upphöra upphöra!”

”Jag hade stora förhoppningar på att Stadshagen skulle bli en del av innerstan på riktigt genom att växa ihop med restan av kungsholmen (både österut och västerut). De förhoppningarna lär dock inte infrias så som det ser ut nu.”

”Arkitekturen ser i de flesta fall fullkomligt förjävlig ut. Dessutom verkar det mestadels vara punkthus i park. Vad är det för fel på arkitekter, byggherrar och kommunala tjänstemän?”

Helt nya skisser – så blir framtida Stadshagen

Även politisk kritik

Även från politiskt håll kommer det redan nu kritik. Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholm, ledamot i stadsbyggnadsnämnden samt kungsholmsbo, kallar många av husen för ”för brutala” och att staden gör ett misstag att inte bygga slutna kvarter med privata innergårdar.

– Med varmare kulörer, levande taklandskap och mjukare fasadmaterial skulle känslan bli mer mänsklig, skriver Slottner i ett mail och menar bland annat också att:

– Punkthusen på Hornsbergsstrand bör ersättas av sammanhängande bebyggelse för att verkligen bli en förlängning av den redan bebyggda delen av samma gata. På så sätt kan också husen sänkas för att bevara siktlinjer mot Karlberg.

Stadshagens förtätas

1775 lägenheter, varav ca 1030 är bostadsrätter, ca 500 hyresrätter (inklusive servicelägenheter och gruppboende) och ca 245 studentlägenheter

Skola för cirka 750 elever (förskoleklass-årskurs 6)

5 förskolor med respektive 4 avdelningar för cirka 320 barn

Stadxshagens IP byggs om, en plan försvinner och en 7- spelsplan och en 11- spelsplan anläggs med konstgräs samt tennishall under mark.

Verksamhetslokaler för kommersiell service (butiker/restauranger/caféer m.m.)

Fyra nya parker: Stadshagsparken, Mariedalsparken och Park vid Barnstigen

Tre nya torg: Centrala torget, Västra torget och Östra torget

800 p-platser för bil och ca 475 p-platser för cykel

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Avslöjar: Dolt bygge bakom mystiska smällar

Nyheter Förklaringen till de kraftiga ljuden som skakat om delar av Södermalm Smällarna som hörts och känts på Söder i veckan har förbryllat både boende och polisen. Nu visar det sig att det rör sig om sprängningar inuti Skinnarviksberget.lördag 17/3 8:53

Populär pub på Söder blir av med tillståndet

Nyheter Får inte längre sälja alkohol En av Södermalms populära kvarterskrogar tappar tillståndet att sälja alkohol. Anledning: ekonomin har missköts grovt, och man har smitit från skattenfredag 16/3 17:10